Investicije

Do sad uloženo 1,2 miliona maraka za renoviranje stadiona Koševo “Asim Ferhatović Hase”


Općina Centar Sarajevo vlasnik je stadiona Koševo “Asim Ferhatović Hase” i načelnik Nedžad Ajnadžić i Općinsko vijeće Centar čine velike napore da renoviraju stadion kako bi se na njemu mogle igrati međunarodne utakmice. Iz općinskog budžeta do sada se uložilo oko 1,2 miliona maraka i uložit će se još da stadion Koševo dobije europski izgled, a Vlada Kantona Sarajevo na to je dodala pola miliona maraka.

“Ulagat ćemo u stadion i dalje, a objavljen je i međunarodni javni poziv da se jave potencijalni investitori. Već nam se javilo sedam investitora, ali njihov identitet ne mogu sada otkriti. Što više uložimo u stadion, moći ćemo dobiti i veću ponudu od investitora” – izjavio je Ajnadžić na današnjoj press-konferenciji.

Načelnik Centra dodao je da je donio odluku da se ukloni atletska staza sa stadiona i ona će se napraviti izvan stadiona Koševo.

“Oko stadiona bit će poslovne prostorije. Tako dajemo i investitorima poticaj za novo arhitektonsko i plansko rješenje, jer bi se pored stadiona mogao izgraditi hotel, bazen, aqua park i drugi sadržaji za koje je investitor zainteresiran. Ne možemo od nekoga ko će uložiti naprimjer 100 miliona eura, tražiti da nema povoljne uvjete da napravi isplativ projekat. Ili ako ne može za 30 godina vratiti uloženo. Odabrat ćemo onaj model za stadion koji najviše odgovara investitorima. Hoće li to biti koncesija, javno i privatno ulaganje, ili neka treća kombinacija, o tome se tek treba odlučiti. Sve će biti transparentno i komisija od sedam vijećnika prati realizaciju ulaganja iz budžeta općine i raspisanog Javnog poziva”– izjavio je Ajnadžić.