Novosti

Srbija i Crna Gora 2025. pristupaju EU, ostatak Balkana čeka datum


Europska unije planira obećati da će novi talas proširenja na zapadnom Balkanu biti 2025. godine, ali pod uvjetom da države riješe međusobne razmirice, tvrdi ugledni portal EUobserver. Portal se poziva na nacrt dokumenta koji, navodno, Europska komisija treba usvojiti 14. februara.

“Naši partneri na zapadnom Balkanu imaju historijsku priliku. Prvi put u historiji perspektiva njihovog pristupanja ima vremenski okvir”, navodi se u strateškom dokumentu, uz pojašnjenje da rok važi za “najbolji scenarij”.

“Uz snažnu političku volju, provođenje reformi i trajnih riješenja sa susjedima, Crna Gora i Srbija mogu biti spremne za članstvo do 2025. godine”, navodi se u tekstu dokumenta u koji je ovaj medij imao uvid. Također, dokument predviđa da bi do tada i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo trebali “napredovati značajno na evropskom putu” te da “bi pregovori o članstvu trebali biti u poodmakloj fazi”.

Dokument je značajna promjena u pristupu Brusselsa, a posebno nakon što je čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker još 2014. godine rekao da novog proširenja neće biti u doglednoj budućnosti. Crna Gora i Srbija su već otvorile pregovore o članstvu, Albanija i Makedonija to očekuju ove godine, dok BiH čeka odobravanje kandidatskog statusa, nakon što dostavi odgovore na upit Europske komisije. No, dokument upozorava da međusobne razmirice među državama mogu biti prepreka “ambicioznom planu”.

“EU neće i ne može uvoziti bilateralne sukobe. Zato naši partneri na zapadnom Balkanu moraju hitno riješiti sve postojeće sporove”, navedeno je.

Za granične sporove EU će predložiti da idu na međunarodnu arbitražu u Haagu, te da se odluke trebaju poštivati. To se posebno odnosi na odnose Beograda i Prištine čija će normalizacija biti ključna za napredak obje zemlje ka članstvu. Nova Junckerova agenda za Balkan, kako ističe EUobserver, bit će formulirana za vrijeme bugarskog predsjedavanja koje je počelo od nove godine. Unija će održati samit sa zapadnim Balkanom 18. maja u Sofiji, čime će biti biti obilježeno 15 godina od historijskog samita u Solunu, kada je prvi put otvorena evropska perspektiva za region. Također, EK planira da objavi redovne izvještaje o napretku država u aprilu ove godine, navodi EUobserver.