Novosti

U Tuzlanskom kantonu u 2017. broj noćenja povećan za 14.000


Na području Tuzlanskog kantona bilježe se pozitivni rezultati u oblasti turizma, te u ukupnom turističkom prometu u 2017. godini, znatno je povećan broj posjeta turista tom kantonu, broj ostvarenih noćenja, kao i prihod od te privredne grane.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Mirsad Gluhić izjavio je za Fenu da turizam u ovom kantonu svake godine ima uzlaznu putanju.

Po njegovim riječima, ovaj kanton je u 2017. godini posjetilo 45.411 turista.

Broj ostvarenih noćenja u prošloj godini je oko 114.000, što je za 14.000 više nego u godini ranije. Broj posjeta najmnogoljudnijem kantonu u FBiH povećan je za 14 posto.

Gluhić navodi da je tokom proteklih novogodišnjih praznika i tokom novogodišnje noći Tuzlu posjetilo 10.000 gostiju.

Prihod od turizma u TK u 2016. iznosio je oko 25 miliona KM, što se odnosi na registrirane prihode, a procjene za 2017. godinu su da je taj iznos udvostručen.

Iako je turizam privredna grana koja se razvija i od koje se u narednom periodu očekuje veća dobit, potrebno je unaprijediti dosta toga, kako bi se mogli pratiti turistički trendovi razvijenijih zemalja i tokovi na tržištu.

Gluhić ističe da je potrebno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu, posebno do turističkih destinacija.

Mišljenja je da je TK bogat turističkim potencijalima, navodeći da je na tom području između ostalog zastupljen vjerski turizam, banjski, jezerski, te planinski turizam.

Priprema za zimsku turističku sezonu je u toku, očekuju se pogodniji vremenski uvjeti.