Novosti

UIO u toku 2018. godine objavljuje ‘bijele liste’ poreskih obveznika


Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH po uzoru na zemlje Evropske unije, početi ćeu toku ove godine da objavljuje “bijelu listu” poreskih obveznika na kojoj će se naći oni koji redovno izmiruju obaveze. Prošle godine UIO je objavio prvi put deset kompanija koje su uplatile najveći iznos poreza na dodatu vrijednost (PDV) i koje ispunjavaju sve zakonske obaveze.

“To je bila i najava uspostavljanja takozvane “bijele liste” poreskih obveznika, koja bi trebalo da bude kreirana u toku 2018. godine. Kroz program Evropske unije “Fiskalis” izabraćemo jednu državu iz Evropske unije gdje ova lista postoji duže vrijeme. Od nje ćemo preuzeti iskustva i raditi na pripremi posebnog akta kojim će biti definisani svi uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se neki obveznik našao na listi – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Na “bijeloj listi” nalaziti kompanije koje uplaćuju najveće iznose PDV-a.

“Jedan od kriterijuma da se preduzeća nađu na toj listi biće da posluju u skladu sa zakonskim propisima, odnosno da inspektori u kontrolama nisu uočili veće nepravilnosti. Nakon definisanja svih uslova filtriraćemo obveznike i prvi put javno objaviti “bijelu listu” obveznika”– naveo je Kovačević.

U UIO ističu da će svakoj kompaniji koja se nađe na “bijeloj listi” to puno značiti u poslovanju.

“Te kompanije će biti prepoznate kao one koje uživaju povjerenje UIO. Uvjereni smo i da će u poslovnom smislu takva kompanija imati bolji ugled kod ostalih obveznika i budućih poslovnih partnera” – kazao je Kovačević.