Novosti

Bečki aerodrom pokazao zašto je jedan od najboljih u Evropi


Bečki aerodrom “Schwechat” je još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih aerodroma u Evropi. Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja – EASA (European Aviation Safety Agency) je krajem 2017. godine certifikatom potvrdila sigurnost bečkog aerodroma “Schwechat”. EASA  je agencija Evropske unije, a zadužena je za regulatorne i izvršne zadatke u oblasti sigurnosti civilnog zračnog saobraćaja. Prilikom kontrole ocjenjuje se pored ostalog, organizacija i funkcija područja aerodroma kao i infrastruktura staze za polijetanje, piste i parking pozicije.

Bečki aerodrom se ubraja u 30 najvećih na svijetu. U julu 2016. godine je stavio čak u pogon prve solarne sisteme kojima se nastoji proizvoditi više od 500 hiljada kWh solarne energije i time doprinijeti smanjenju emisije CO2, a iste godine je drugi put zaredom dobio nagradu za “Najbolje aerodromsko osoblje u Evropi”. Interesantno je i da zimska služba bečkog aerodroma obuhvata čak 360 članova, koji su dostupni 24 sata dnevno kao i 70 specijalnih vozila.

Od 27. aprila ove godine će biti uspostavljena nova low-coast linija Wizz Aira Tuzla-Beč, gdje će putnici iz BiH imati mogućnost letjeti za Beč uz vrlo povoljne cijene karata već od 19,99 eura ili 39,99 konvertibilnih maraka.