Tema u fokusu

Proizvođači mesa peradi u BiH obaraju rekorde, uskoro izvoz u EU


Ministar vanjske trgovine Mirko Šarović krajem prošle godine je najavio da bi BiH uskoro trebalo da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU. To bi bio veliki podstrek proizvođačima mesa peradi u BiH koji su i do sada iz godine u godinu obarali rekorde po prihodima.

Prema podacima kompanije LRC proizvođači u ovom sektoru tokom 2014. godine ostvarili su prihode od preko 416 miliona KM. Već naredne godine prihodi su porasli na 471 miliona KM, da bi u 2016. godini uslijedio novi rekord od 497 miliona KM prihoda. U BiH u ovom sektoru posluju 52 kompanije. Ukupna dobit ovih kompanija u periodu od tri godine iznosila je 44,3 miliona KM.

Uporedo sa rastom prihoda, ove kompanije su upošljavale i nove radnike. Tako su u 2014. godini proizvođači mesa peradi upošljavali 1.790 radnika, a u periodu od dvije godine taj broj je porastao na 2.080.

U razgovoru za portal Poslovnih novina predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo rekao je da značaj ovog sektora leži i u činjenici da u BiH od peradarstva i farmi pilića živi veliki broj osoba.

„Možemo reći da od peradarstva u BiH živi preko 8.000 osoba. Državi plaćamo preko 35 miliona KM raznih poreza i doprinosa. Jedna smo od najuređenijih grana u BiH i ništa ne ostajemo dužni, niti državi niti radnicima“, naveo je Pinjo.

Komentarišući najave da će BiH uskoro dobiti dozvolu za izvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU, Pinjo je istakao da će to biti postignuto zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Optimista sam da ćemo dobiti dozvolu. Ali moram reći da sam isto tako i blagi pesimista zbog političkih odnosa BiH i Hrvatske. Mi na to nećemo moći mnogo uticati, ali očekujem da se će EU uključiti i posredovati u rješevanju eventualnih problema“, naglasio je Pinjo.

On je dodao da samo u Federaciji BiH ima 180 farmi pilića koje su organizovane u privatno partnerstvo sa vodećim kompanijama u ovoj oblasti u BiH.

Gledajući općenito sektor prerade i konzerviranja mesa i proizvodnju mesnih proizvoda tržišni lideri su kompanije Bajra, Akova Impex i Madi. Podaci LRC-a pokazuju da su ove tri kompanije tokom 2016. godine imale kombinovani prihod od 386,8 miliona KM.

Top tri kompanije u sektoru prerade i konzerviranja mesa i proizvodnji mesnih proizvoda BiH po prihodima u 2016. godini:

1. Bajra 154,2 miliona KM

2. Akova Impex Sarajevo – 122,8 miliona KM

3. Madi Tešanj – 109,8 miliona KM