Investicije

Samsung donosi viziju IoT iskustva za lakši svakodnevni život


Samsung Electronics Co., Ltd. je na Sajmu elektroničke opreme 2018/2018. Consumer Electronics Show (CES) predstavio svoju viziju i strategiju inteligentnog sistema IoT/Internet stvari (IoT).

Na konferenciji za medije, Samsung je demonstrirao svoju jedinstvenu sposobnost da neprimjetno povezuje iskustva korisnika putem Samsungovih uređaja kod kuće, u uredu i na putu. Samsung je radio na tome da svi Samsungovi proizvodi koji su IoT ready (spremi za povezivanje preko Interneta) budu spremni do 2020. godine. Osim toga, kompanija je objavila svoj plan unapređenja prihvatanja IoT putem otvorene, dosljedne i inteligentne platforme.

“Mi, u Samsungu, vjerujemo da će IoT biti jednostavan poput paljenja prekidača. S novim proizvodima i uslugama koje smo najavili olakšavamo korištenje IoT-a i on postaje gotovo neprimjetan”, rekao je Hyun Suk (HS) Kim, predsjednik Odjela korisničke elektronike i Odjela za istraživanje u kompaniji Samsung.

“Posvećeni smo ideji da svako ubrzano usvoji IoT kao bi svi Samsungovi povezani uređaji bili inteligentni do 2020 godine. Ovi napreci pomoći će korisnicima da ostvare prednosti besprijekornog i jednostavnog povezanog života”, kazo je Kim.

Inteligencija stvari za svakoga

Samsungova IoT filozofija temelji se na otvorenoj inovaciji, što je čini dostupnom za više ljudi, a kada je prožeta inteligencijom, može personalizirati njihova iskustva. Današnji fragmentirani i složeni IoT ekosistem sprječava usvajanje. Da bi IoT bio pristupačan i dostupan potrebne su ljestvice kao i otvorena inovacija. Zahvaljujući robusnom asortimanu proizvoda, koji uključuje  televizore, uređaje i pametne telefone, te Samsungovom vodstvu kad je riječ o isporuci povezivanja putem 5G mreže, Samsung je dobro pozicioniran za isporuku otvorenog IoT ekosistema putem SmartThings.

Samsung radi s partnerima kao što je Open Connectivity Foundation (OCF) kako bi postavio  uobičajene industrijske standarde. OCF je najveće tijelo za IoT standardizaciju na svijetu, a Samsungov ARTIK čip, klima uređaj i frižider Family Hub već su certificirani od strane asocijacije za kriterije interoperabilnosti koja je neophodna za IoT.

U proljeće 2018. Samsung će ujediniti svoje IoT aplikacije, uključujući Samsung Connect, Smart Home, Smart View i druge u aplikaciji SmartThings za povezivanje i upravljanje bilo kojim uređajem koji podržava SmartThings direktno s telefona, TV-a ili automobila uz pomoć jedne aplikacije. Osim toga, Samsung je najavio da će povezati HARMAN Ignite s SmartThings Cloud-om, prebacujući IoT iskustvo sa pametne kuće na automobil. Kao rezultat toga, korisnici će moći upravljati svojom povezanom kućom iz automobila i obrnuto.

Sastavni dio Samsungove vizije je spajanje uređaja i njihovo inteligentno podešavanje. Uz Bixby, Samsung donosi personaliziranu inteligentnu uslugu na više uređaja. U 2018. godini određeni Samsung Smart TV-i i novi frižider Family Huba imaće glasovnu kontrolu putem Bixbya kako bi obavljanje svakodnevnih poslova bilo što lakše. S uređajima i uslugama koji rade zajedno, a ispunjeni su inteligencijom, aktivnosti u kući postaju lakše.

Budući da povećana povezanost zahtijeva poboljšanu sigurnost, Samsung je najavio da je ugradio pouzdanu Samsung Knox tehnologiju u svoje povezane uređaje, uključujući Smart TV i sisteme digitalnog oglašavanja, dodatne mobilne proizvode i Smart uređaje. Knoxova tehnologija uključuje hardverski sigurnosni sistem i ažuriranja firmware-a kako bi se osigurala zaštita uređaja.

Izgradnja povezane budućnosti

Samsung je istaknuo svoju trajnu predanost ulaganju u napredne tehnologije. Godine 2017. Samsung je potrošio više od 14 milijardi dolara za istraživanje i razvoj. Kompanija je također povećala ulaganja kroz Samsung NEXT – ključnu inicijativu za ubrzavanje transformacije u integriranu hardversku i softversku kompaniju.

Samsung je također stvorio novi AI centar kao dio svoje nedavno konsolidirane jedinice Samsung Research. AI centar, koji uključuje četiri laboratorije- u Torontu, Montrealu, Cambridge-u (Velika Britanija) i Rusiji 2018., biće povezane s Samsungovim neprestanim radom u Koreji i Silikonskoj dolini, te s kompanijinim aktivnostima M & A kako bi unaprijedio svoje AI ambicije.