Tržišta i finansije

WB prognozira rast svjetske ekonomije u ovoj godini do 3,1 posto


Nakon 2017. koja je bila znatno bolja nego što se očekivalo, Svjetska banka (World Bank) prognozirala je rast svjetske ekonomije do 3,1 posto u ovoj godini, pod uslovom da se nastavi oporavak investicija, proizvodnje i trgovine te ukoliko zemlje u razvoju, koje su izvozno orijentirane, nastave imati koristi od povoljnih cijena roba.

Međutim, to se u velikoj mjeri smatra kratkoročnim poboljšanjem. U dugoročnijem periodu, smanjenje potencijalnog rasta, koji mjeri koliko brzo se ekonomija može uvećati kada su radna snaga i kapital u punom kapacitetu, nameće rizik za ostvareno povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva širom svijeta, upozorava Svjetska banka u svom izvještaju “Globalni ekonomski izgledi iz januara 2018”.

U razvijenim ekonomijama tokom ove godine očekuje se nešto manji rast od 2,2 posto, kao posljedica postepenog ukidanja politike prilagođavanja koje su centralne banke uvele nakon krize i usljed manjeg priliva investicija.

“Oporavak globalnog rasta na širokim osnovama je ohrabrujući, ali ovo nije vrijeme za opuštanje”, kazao je predsjednik Grupacije Svjetske banke Jim Yong Kim.

Naglasio je da sada postoji izvrsna prilika za ulaganje u ljudski i fizički kapital.

“Ako bi se kreatori politike širom svijeta fokusirali na ove ključne investicije, mogli bi povećati produktivnost u svojim zemljama, povećati uključenost radne snage u tržište rada i približiti se ciljevima iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta”, mišljenja je Kim. 

Od finansijske krize pa do danas, ova godina je na dobrom putu da postane prva godina u kojoj će svjetska ekonomija poslovati punim ili približno punim kapacitetom. Ipak, iz Svjetske banke napominju da, iako se očekuje prestanak usporavanja ekonomije, kreatori politike trebaju gledati i izvan alata monetarne i fiskalne politike za stimulaciju kratkoročnog rasta i razmotriti inicijative koje više omogućavaju jačanje dugoročnog potencijala.

Pojašnjavaju da je usporavanje potencijalnog rasta rezultat godina smanjenja rasta produktivnosti, slabih investicija i starenja radne snage u svijetu te ističu da je usporavanje široko rasprostranjeno i da pogađa ekonomije na koje otpada preko 65 posto svjetskog BDP-a.

Upozorili su da se bez ulaganja napora na revitalizaciji potencijalnog rasta pad može proširiti i na narednu deceniju te da može usporiti prosječan svjetski rast za četvrtinu procentnog poena.

Međutim, viši direktor Svjetske banke za zemlje u razvoju Shantayanan Devarajan tvrdi da bi reforme, koje promoviraju kvalitetno obrazovanje i zdravstvo te poboljšavaju infrastrukturne usluge, mogle značajno povećati potencijalni rast, naročito na tržištima u nastanku u zemljama u razvoju. Ipak, dodao je da će se politički moćne grupe protiviti nekim od tih reformi, zbog čega je izuzetno značajno javnosti pružiti transparentne informacije o razvojnim koristima od tih reformi.

Svjetska banka je u svom izvještaju upozorila i na to da je izgled za rast podložan negativnim rizicima te da bi iznenadno pooštravanje svjetskih uslova finansiranja moglo uticati na rast.

Osim toga, povećanje trgovinskih ograničenja i povećanje geopolitičkih tenzija bi moglo smanjiti povjerenje i aktivnosti. S druge strane, u nekoliko velikih ekonomija bi se mogao ostvariti i rast jači od predviđenog, što bi dalje doprinijelo svjetskom rastu, saopćeno je iz Svjetske banke.