Tržišta i finansije

Dalić: Stabilizirano poslovanje Agrokorovih kompanija


Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica privrede, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je u srijedu kako najnoviji izvještaj izvanredne uprave Agrokora pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizirano i da sistem ostvaruje zaradu prije poreza, kamata i amortizacije te da je to dobra osnova za postizanje nagodbe.

“Redovni mjesečni izvještaj izvanredne uprave pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizirano, pokazuje da cjelokupni sistem ostvaruje pozitivnu zaradu prije oporezivanja, kamata i amortizacije. Mislim da je to vrlo dobra osnova za postizanje i kretanje u proces postizanja nagodbe”, izjavila je Dalić novinarima.

Smatra dobrim i što je izvanredna uprava uspjela prije kraja prošle godine predstaviti prvi nacrt nagodbe vjerovnicima, a očekuje i da se doći do glavnog cilja – da se nagodba postigne u zakonom propisanim rokovima.

Vjeruje, naime, da su dobavljači, koji su jedna kategorija vjerovnika, u stalnom kontaktu s izvanrednim povjerenikom i njegovim savjetnicima, kao i da su pregovori i dogovori među vjerovnicima te  podrška izvanredne uprave svim kategorijama vjerovnika način na koji će se postepeno doći do suglasja i dogovora o nagodbi.

Izvanredna uprava Agrokora objavila je danas redovni mjesečni izvještaj u kojem ističe da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u, prenosi Hina.

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je  EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 miliona kuna.