Tržišta i finansije

Ove godine se očekuje znatan rast Euribora u eurozoni


Banke u Sloveniji počele su da zaoštravaju uslove za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita.

Računaju na mogućnost znatnog rasta kamata u srednjoročnom razdoblju, što bi izazvalo kreditnu nesposobnost mnogih potencijalnih dužnika, donosi u utorak portal Siol.net.

Banke takve zajmove više ne odobravaju na osnovu trenutne kreditne sposobnosti komitenta, nego procjenjuju hoće li klijent moći da otplaćuje kredit u budućnosti, pri čemu u simulaciji polaze od pretpostavke da će se Euribor, koji je sada u negativnoj zoni, povećati za 1,75 procenata.

Euribor, koji banke koriste kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom, negativan je od 2016. godine, što je dovelo do oporavka stambenog i potrošačkog kreditiranja, no u ovoj godini očekuje se znatan rast te osnovne kamatne stope u eurozoni, navode slovenački mediji.

Građanin koji je kod neke slovenačke banke po dosadašnjim uslovima uzeo kredit od 120.000 eura s otplatom na 20 godina plaćao je mjesečni obrok oko 600 eura, a po novim bi uslovima plaćao 100 eura više, što je rata koju mnogi zainteresovani za kredit više ne bi mogli da otplaćuju, navodi Siol.net.