Tema u fokusu

“Lakoća poslovanja 2018”: Pred BiH su još uvijek veliki izazovi


“Lakoća poslovanja“, dokument Svjetske banke koji analizira koliko je lako lokalnom poduzetniku, prema važećoj zakonskoj regulativi zemlje, otvoriti malo ili srednje preduzeće i poslovati, pokazao je da su pred Bosnom i Hercegovinom još uvijek veliki izazovi u ovoj oblasti.

Prema pokazateljima ove publikacije za 2018. godinu, među najvećim problemima u BiH istaknute su procedure za osnivanje preduzeća u čemu je BiH tek na 175. mjestu u svijetu, ali i procedure za dobivanje građevinskih dozvola po čemu je BiH 166. u svijetu, od 190 analiziranih zemalja.

Gledajući općenito, BiH je zauzela 86. mjesto na listi ovog dokumenta, budući da su razmatrane promjene propisa koje utiču na 11 područja životnog ciklusa preduzeća. Osim pomenutih procedura za osnivanje preduzeća i procedura za dobivanje građevinskih dozvola, razmatrani su i propisi za priključenje električne energije, uknjižbu imovine, mogućnost kreditiranja, zaštitu investitora, poresku politiku, međunarodnu trgovinu, izvršenje ugovora, rješavanje nesolventnosti i zapošljavanje radnika.

Pokazatelji predstavljeni u ovom izvještaju se koriste za analizu ekonomskih rezultata kao i potvrdu da su reforme uspjele, u kojim oblastima su provedene i zašto.

Prema podacima “Lakoće poslovanja 2018”, početak poslovanja u BiH zahtijeva 12 postupaka i vremenski traje 65 dana. Troškovi iznose 12,0% BDP-a po glavi stanovnika i takav proces zahtijeva minimalni uloženi kapital  za muškarce i žene u procentu od 28,0% BDP-a po glavi stanovnika.

U ovoj publikaciji pobrojani su i konkretni koraci kako je moguće osobama koje žele pokrenuti biznis olakšati početak poslovanja. Tako su ekonomije širom svijeta poduzele razne mjere kako bi olakšale početak poslovanja pojednostavljenjem procedura koje se mogu završiti na jednom mjestu,  uvođenjem tehnoloških rješenja kako bi se one brže završile, te smanjenjem ili ukidanjem minimalnog početnog ulaganja. Mnoge zemlje su reforme poslovne registracije mijenjale u fazama koje su često dio većih regulatornih reformi.

U zemljama u kojima su učinjeni pomaci i napredak u lakšem početku poslovanja, rezultat je više registrovanih firmi, više zaposlenih i veći javni prihodi.

Iako se u segmentu početka poslovanja BiH nalazi među posljednjim zemljama svijeta, naša zemlja je ipak napravila određeni pomak, i to tako što je dozvolu za rad zamijenila jednostavnijim obavještenjem o početku poslovanja i lakšim dobivanjem poreskog identifikacionog broja. Također, smanjeni su početni troškovi uplate minimalnog kapitala potrebnog za registraciju društva sa ograničenom odgovornošću, a povećana je i efikasnost notarskog sistema.