Investicije

Otvorena fabrika tekstila Trendteks, proizvodi unaprijed prodati na stranom tržištu


U Velečevu kod Foče u rad je puštena Fabrika tekstila Trendteks u kojoj je trenutno, na proizvodnji medicinske radne odjeće, angažovano 65 radnika, od kojih je 45 primljeno u radni odnos, a ostali su na dvomjesečnoj obuci. Početak rada ozvaničili su ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, načelnik opštine Foča Radisav Mašić i vlasnik kompanije Šućko Hadžijakupović.

“To će biti poticaji za zapošljavanje, tako da će za svakog ko ovdje radi i ko će se u toku ove godine zaposliti Trendteks dobiti sredstva iz republičkog budžeta”, istakao je Đokić.

On je naveo da je cilj Vlade RS-a da povećava obim industrijske proizvodnje i broj zaposlenih.

“Vlada vodi takvu politiku da prepoznaje jedno radno mjesto kao borbu za stotinu radnih mjesta. Ovdje imamo nekoliko desetina radnih mjesta, ali sam uvjeren da ćemo sa investitorom izgraditi dodatno povjerenje da oni svoju proizvodnju razvijaju i rašire i u druga područja RS-a”, naveo je Đokić.

Mašić je rekao da je investitor u kupovinu mašina uložio 250.000 KM, dok je opština Foča uložila 100.000 KM u obezbjeđivanje i adaptaciju prostora, grijanje, te u obuku i prevoz radne snage.

“Spremni smo da ovu dinamiku investiranja zadržimo do kraja, odnosno dok ne postignemo broj koji smo planirali, a to je da do kraja godine zaposlimo 250 radnika. Nova ulaganja tek predstoje, jer objekat koji namjeravamo dati na korištenje ovoj fabrici podrazumijeva ozbiljniju adaptaciju, tako da će to biti investicija koja će vjerovatno preći milion maraka”, rekao je Mašić.

Vlasnik kompanije Trendteks Šućko Hadžijakupović kaže da je ovo njihova sedma fabrika u BiH i Srbiji i da ova grupacija zapošljava 1.000 radnika.

“Svi naši proizvodi su unaprijed prodati na stranom tržištu. Firma Trendteks je na njemačkom tržištu trenutno najveći prodavac medicinske uniforme“, rekao je Hadžijakupović.

On je naveo da je plan da do juna u Foči bude zaposleno 100 radnika, a da bi u drugoj fazi u novom objektu posao moglo naći i do 250 ljudi.