Tržišta i finansije

Gotovo polovina građana BiH ima problem s finansijama


Više od 40% domaćinstava u BiH smatra kako ima poteškoća s finansijskom situacijom, dok 16% osoba smatra kako je socijalno isključeno iz društva. Ovo je navedeno u izvještaju o socijalnoj uključenosti BiH za 2016. godinu, s pregledom socio-ekonomskih trendova od 2013. do 2016. Direkcije za ekonomsko planiranje.

Nakon što su na teritoriji BiH provedena brojna istraživanja, zaključeno je kako veliki broj građana živi s finansijskim poteškoćama gotovo cijeli život, dok statistički podaci upućuju na to da je 17% stanovnika živjelo u relativnom siromaštvu.

Prema izvještaju, najbogatija petina stanovnika u BiH troši 4,9 puta više u odnosu na najsiromašniju petinu. U najsiromašnije slojeve društva spadaju domaćinstva u kojima žive samohrani roditelji ili bračni parovi s djecom i drugim srodnicima.

“Iako se relativno siromaštvo smanjilo, to ne znači da je došlo do pada apsolutnog siromaštva. Relativno siromaštvo znači kako cjelokupno stanovništvo manje troši. To može značiti kako su najsiromašniji poboljšali položaj u odnosu na bogate, a može značiti i da su bogati pogoršali svoj položaj. Također, prosječna veličina domaćinstva smanjena je s 3,1 na 2,9 članova, što dodatno upućuje na razloge smanjene potrošnje”, naveli su iz DEP-a.

U izvjetšaju je upozoreno kako prosječno domaćinstvo u EU troši manje od 13% svojih primanja na hranu i piće, dok je ta potrošnja u BiH tokom 2015. bila više nego dvostruko veća. Takva situacija izražena je posebno kod mlađe populacije koja čini veliki dio stanovništva, dok je, s druge strane, upravo u ovoj kategoriji izmjerena najveća stopa nezaposlenosti od čak 54,3%, piše Indikator.ba.