Novosti

U potrazi za poslom u prošloj godini skoro deset hiljada bh. građana dobilo radne vize


Politička nestabilnost, nezaposlenost i nepoštovanje ljudskih prava samo su neki od razloga zašto građani napuštaju BiH. Obećane zemlje u kojima bh. građani traže sigurniju i bolju budućnost su Njemačka, Austrija, Švedska, Slovenija i Hrvatska.

U prošloj godini vize za rad u Sloveniji i Njemačkoj dobilo je blizu 10 hiljada bh. građana.

9.070 bh. građana tijekom prošle godine dobilo je radnu vizu za Sloveniju, a ne opada ni interes medicinskih radnika za rad u Njemačko.

Muamer Bandić iz Agencije za zapošljavanje izjavio je: “Što se tiče medicinskog kadra evo mi smo ove godine nekih 770 , prošle godine bilo 1079 osoba iz cijele BiH. Naši radnici su gore zadovoljni. Postoje i radnici koji su otišli iz radnog odnosa, oni dakle ovdje daju otkaz budu jedan period na evidenciji za nezaposlene i onda odlaze na njemačko tržište rada.”

Ovo su podaci samo onih koji odlaze uz posredovanje državne Agencije za zapošljavanje. No,tačni podaci o broju građana koji su napustili BiH ne postoje. Prema statistici od 2013. do 2016. godine našu zemlju je napustilo 10.041 osoba. Podaci su to prikupljeni na osnovu mjesta prebivališta i riječ je o onima koji su odjavili prebivalište i prijavili drugo u drugoj zemlji. U Uniji za održivi povratak brojke su kažu mnogo alarmantnije. U posljednje četiri godine više od 151 hiljadu ljudi napustilo je BiH, među njima 80% su mladi. Tvrde da je značajan broj onih koji ne odjavljuju svoje mjesto boravka u BiH.