Novosti

Jeff Bezos donira 33 miliona dolara za školovanje imigranata


CEO Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos donirao je 33 miliona dolara fondu školarina za takozvane “sanjare”, ilegalne imigrante koji su dospjeli u Sjedinjene Američke Države kao djeca.

Ova donacija je najveći projekat Bezosove humanitarne organizacije još od 2014. godine i trebala bi pokriti školarine za koledž za 1.000 maturanata srednjih škola u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovim potezom Bezos pokazuje sve veće političke ambicije, a svoj potez objasnio je kao lični projekat, jer je njegov otac došao u SAD kao 16-godišnjak bez znanja engleskog jezika.

Fondacija “TheDream.US” partner je sa više od 70 koledža u 15 američkih država, a dobitnici školarine ukupno ostvare pravo na 33.000 dolara stipendije koja pokriva sve studentske troškove.

Trenutno skoro 3.000 “sanjara” pohađa program.

Trumpova administracija u septembru je ukinula program DACA kojim je njegov prethodnik Barack Obama dopustio djeci imigrantima zaštitu od deportacije.

Program DACA zvanično bi trebao biti ukinut u martu, mada je federalni sud u San Francisku trenutno blokirao tu odluku koja će pogoditi čak 800.000 “sanjara.”

Bezos je jedan od tehnoloških giganata koji su potpisali pismo tražeći produženje programa.