Tržišta i finansije

Softić: Ekonomija BiH raste, ali ne i životni standard


Ekonomija BiH mora brže rasti da sustignemo životni standard Evropske unije, ali ekonomske reforme ove godine mogu izgubiti zamah zbog izbora, rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić u intervjuu za Reuters, prenosi BiznisInfo.

On procjenjuje da je ekonomski rast BiH u 2017. iznosio 3 posto, što je isti nivo u odnosu na prethodne dvije godine, ali nije dao procjenu za 2018.

“Sa tom stopom rasta ne možemo očekivati značajnije promjene u životnom standardu. Trebamo značajniji rast od 5 posto u dužem periodu”, rekao je Softić za britansku agenciju.

Reuters podsjeća da je Svjetska banka u novembru objavila da će Zapadnom Balkanu trebati šest decenija da dostigne nivo prihoda EU, ako ekonomije regiona budu rasle prosječnom brzinom koja je ostvarena u periodu između 1995. i 2015.

Softić procjenjuje da su direktne strane investicije u 2017. dostigle 700 miliona KM, što je 45 posto više nego godinu ranije.

Razvoj događaja ove godine zavisi o provođenju reformi, stopi ekonomskog oporavka eurozone (koja je glavni trgovinski partner BiH), i trendovima na globalnom tržištu.

“Najvažnije je da usmjerimo resurse na ekonomski razvoj, evropske integracije i reforme. No, ovo je izborna godina i fokus može biti na političkim, a ne ekonomskim pitanjima”, rekao je Softić.