Tržišta i finansije

Manly: Američke poluge su lošeg kvaliteta, a pitanje je i koliko ih zaista ima


Ronan Manly, direktor kompanije za trgovinu plemenitim metalima, sumnja u kvalitet američkih zlatnih rezervi i upozorava da SAD ne dozvoljavaju nikome da ih vidi.

“Čak i ako postoje te milijarde u zlatu, za koje trezor garantuje, njima ne može da se trguje”, navodi Manly.

Američka Vlada tvrdi da posjeduje 8.133 tone zlata u rezervama. Od toga, 58 posto se čuva u Kentuckyju, 20 posto u New Yorku, 16 posto je, navodno, u Denveru, a pet posto čuvaju Federalne rezerve.

“Cijela priča o zlatnim rezervama u SAD je tajna. Nikada nije postojala neka nezavisna revizija, a čuvari tog zlata, kao što su Federalne rezerve, nikada neće dozvoliti nekome da uđe u trezor i prebroji zlato, ako ga uopšte ima”, kaže Manly.

Uprkos mnogobrojnim optužbama protiv američkog trezora, da ima mnogo manje zlatnih zaliha nego što se tvrdi, postoji još jedan razlog za toliku misterioznost – američko zlato je lošeg kvaliteta, kaže ovaj stručnjak.

“Male količine koje su se sporadično pojavljivale pokazuju da većina zlatnih poluga nije toliko `čista` i nije odgovarajuće težine”, ističe Manly za Russia Today.

“Ako SAD zaista imaju količinu zlata za koju tvrde da je posjeduju, većina tog zlata ne bi bila prihvatljiva za trgovanje na međunarodnom tržištu i mogla bi da se koristi u nekim mahinacijama. Ukoliko bi se dokazalo da su rezerve zlata niže od predstavljenih, ponovo bi se pojavili strahovi u vezi sa situacijom u svjetskoj ekonomiji”, navodi on.

Iako to ne bi direktno pogodilo dolar, posljedice bi bile značajne.

Manly navodi da raste pritisak kada je riječ o neophodnoj reviziji svih rezervi zlata koje druge države čuvaju u SAD.

Takođe, postavlja se pitanje šta je sa rezervama Rusije i Kine, a može da se postavi i pitanje koja je uloga zlata u međunarodnom monetarnom sistemu?

“To je nešto što američka Vlada stalno pokušava da izbjegne”, naglašava Manly.