Investicije

Elektroprivreda RS: Ulaganja milionska, među prioritetima i ekologija


Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ima ozbiljne investicione planove u ovoj godini u kojoj će uložiti gotovo 500 miliona KM u postojeće objekte i izgradnju novih, a veliku pažnju posvetiće i ekologiji, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove ERS-a Maksim Skoko.

Skoko je naveo da je 280 miliona KM planirano za nove objekte, među kojima su najznačajniji Hidroelektrana (HE) “Dabar”, vjetropark “Hrgud”, HE “Bočac dva”, te investiranje u aktivnosti u vezi sa HE “Buk Bijela” i Termoelektranom (TE) “Gacko 2”.

Kada je riječ o investiranju u postojeće objekte, Skoko je naveo da će značajnija sredstva biti uložena u remont TE “Gacko” koji se očekuje u aprilu, kao i u distributivnu mrežu na teritoriji Republike Srpske.

Iako ne donosi profit, velika ulaganja planirana su u ekološke sisteme, a najveća pažnja usmjerena je na TE “Ugljevik”.

“Investiranje u ekologiju je neophodno. Najveća investicija odnosi se na odsumporavanje TE `Ugljevik`, nakon čega će ona steći uslove za dugotrajan rad i u potpunosti će moći da radi u skladu sa evropskim ekološkim standardima”, kaže Skoko.

Govoreći o proizvodnji u prošloj godini, Skoko je rekao da ih je loša hidrologija dovela u situaciju da u pojedinim periodima uvoze električnu energiju.

“Nivo izvoza bio je manji od prosječnog godišnjeg i kretao se do 1.500 gigavat sati električne energije, a preuzimanje energije iz drugih sistema iznosilo je 400 gigavat sati električne energije”, naveo je Skoko.

On je istakao dobar rad Rudnika i Termoelektrane (RiTE) “Gacko” u prošloj godini, navodeći da je ovaj gigant bio i najveći proizvođač električne energiju u sistemu.

“RiTE Gacko je prednjačio u proizvodnji, a ono što karakteriše rad ovog preduzeća je veliki broj stabilnih sati na mreži – 7.700 sati”, naglasio je Skoko.

On je ukazao i na trend smanjenja distributivnih gubitaka, što je značajno za sistem, te dodao da se očekuje da gubici i ove godine budu manji za 0,20 posto.

Skoko kaže da je početak godine obećavajući, da su kiše doprinijele punjenju akumulacija i dobroj proizvodnji električne energije.