Investicije

Kineski investitori stigli u Gacko, ulažu milijardu KM


Predstavnici kineskih investitora sa kojima je Vlada Republike Srpske potpisala ugovor o izgradnji Termoelektrane “Gacko 2” danas su prvi put doputovali u Gacko gdje o realizaciji projekta razgovaraju sa rukovodstvom Rudnika i Termolektrane (RITE) “Gacko”.

Pomoćnik direktora RiTE “Gacko” i član pregovaračkog tima za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Srđan Milović izjavio je Srni da je RiTE posjetilo 12 predstavnika kineskih partnera sa kojima su obišli lokaciju za gradnju, te razgovarali o postojećoj infrastrukturi i planovima vezanim za ovaj historijski projekat za Gacko.

Milović je istakao da je u Gacko doputovao tim inženjera “Kineske mašinske inženjerske korporacije” i inženjeri insituta NEPDI koji zajedno sa inženjerima RiTE usaglašavaju tehnička i druga pitanja u vezi sa projektom.

U decembru prošle godine sa predstavnicima “Kineske mašinske inžinjerske korporacije” (China machinery engineering corporation) i “Energetskog fonda za tržišta u razvoju” (Emerging Markets Power Fund) potpisan je opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane “Gacko 2” čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM, prenosi portal Capital.