Tržišta i finansije

Šta su razlozi za drastičan pad bitcoina?


Potencijalne i već izvršene prevare predstavljaju osnovne razloge zašto je kriptovaluta bitcoin zabilježila drastičan pad u proteklim danima, piše Fortune, prenose Poslovne novine.

Dodatnu zabrinutost investitorima donose i informacije o hakerskim napadima u oblasti kriptovaluta širom svijeta, a ponajviše u Južnoj Koreji. Prošle sedmice hakeri su u samo jednom napadu uspjeli ukrasti 400.000 dolara u vrijednosti kriptovaluta.

Cijena bitcoina pala je ispod 10.000 dolara, što je pad od čak 50 posto u poređenju sa periodom od svega nekoliko mjeseci unazad.

Investitore je  dodatno uplašila objava o zatvaranju platforme za trgovinu kriptovalutama Bitconnect. Ova kompanija nedavno je optužena za sistemsku finansijsku prevaru u oblasti kriptovaluta.

Nagli potez zatvaranja ove platforme posebno je zabrinuo klijente koji su imali u posjedu veće količine bitcoina, jer je neizvjesno da li će moći vratiti uloženi novac. Iz Bitconnecta nisu komentarisali optužbe o prevari, ali su istakli da su u proteklim danima bili žrtve hakerskih napada.

Pojedini investitori koji su koristili ovu platformu putem društvenih mreža tvrde da su izgubili i čitave porodične ušteđevine, budući da više ne mogu raspolagati svojim novcem, navodi Fortune.

Upravo su za Bitconnect vezane najveće prevare u oblasti kriptovaluta u poteklim danima. Pojedinci su iskoristili paniku među investitorima te su se predstavljali kao korisnička podrška Bitconnecta. Ovi prevaranti su nudili vlasnicima kriptovaluta da prenesu kompletnu vrijednost određene kriptovalute na posebne račune.