Tema u fokusu

ETI Sarajevo: Rekordnih 1.400.000 otklopnika za tržišta u BiH i regionu


Zvijezda i certifikat bonitetne pouzdanosti za natprosječne poslovne rezultate, već drugu godinu zaredom, otišao je u vrijedne ruke zaposlenih u kompaniji ETI Sarajevo koja proizvodi opremu za kontrolu i zaštitu u elektroinstalacijama. A razloga za ovo respektabilno priznanje koje su im uručile Poslovne novine i kompanija LRC je napretek – samo u prvih šest mjeseci ove godine, ETI Sarajevo je ostvario ukupan prihod od 3.356.059 KM, dobit od 98.749 KM, proizveli su 699.357 artikala te povećali broj zaposlenih na 54.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Prema riječima Dženana Drinjaka, direktora kompanije ETI Sarajevo, biti bonitetno pouzdana kompanija znači biti stabilan oslonac svojim kupcima, dobavljačima i partnerima.

”Nakon sedamnaest punih godina postojanja, možemo sa ponosom istaći da ETI Sarajevo predstavlja renomiranu kompaniju koja posluje uspješno, kako na zadovoljstvo naših osnivača ETI d.d. iz Slovenije i JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, tako i naših zaposlenih. Certifikat bonitetne pouzdanosti za nas predstavlja potvrdu kvalitetnog rada svih  zaposlenih u ETI Sarajevo. Ključne vrijednosti naše kompanije su  transparenta poslovna politika, stabilno stanje kada je u pitanju likvidnost, dugoročni partnerski odnos sa kupcima i dobavljačima te izuzetna podrška osnivača naše kompanije”, kaže Drinjak.

Kompanija ETI Sarajevo je osnovana 2000. godine u cilju poboljšanja tržišnog udjela proizvoda Koncerna ETI i zapošljavanja lokalnog stanovništva, sa tendencijom povećanja obima proizvodnje. Od tada  pa do danas, ova kompanija na svim poljima ostvaruju sjajne rezultate, što potvrđuje i podatak da je proizvodnja imala značajan rast, da se iz godine u godinu povećava broj zaposlenih, da raste kvalitet njihovih proizvoda.

”Dok smo u momentu osnivanja imali 20 zaposlenih, od kojih je 14 bilo u proizvodnji, u 2017. godini broj zaposlenih je povećan na 57, od čega je njih 46 u proizvodnji. Prije sedamnaest godina proizveli smo 309.163 artikala, a u 2016. godini rekordnih 1.311.359. Još jedan od bitnih faktora za uspjeh na tržištu je svakako i kvalitet proizvoda, a mi u posljednje četiri godine nismo imali reklamacija”, kaže Drinjak.

Dženan Drinjak, direktor kompanije ETI

Za Koncern ETI, prema  riječima Drinjaka, strateško opredjeljenje predstavlja proizvodna funkcija u ETI Sarajevo, u čije pogone su od osnivanja pa do danas uložili 565.828 KM. Samo u 2016. godini investirano je 272.954 KM.
”Te investicije u 2016. godini obezbjedile su nam znatno bolju produktivnosti  značajnu uštedu, s obzirom na to da smo pokrenuli proces proizvodnje plastičnih dijelova za instalacione otklopnike ETIMAT6.Spomenute otklopnike proizvodimo za tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova i očekujemo da ćemo  do kraja  2017. godine proizvesti i prodati oko 1.400.000 komada”, tvrdi Drinjak.

Ova izvozno orijentisana kompanija najveći tržišni udio ima u Bosni i Hercegovini, gdje je u 2016. godini ostvarila rekordan prihod od 4,3 miliona KM. Klijentima nude kvalitetne proizvode, tehničku potporu, tehnička rješenja i pravovremenu isporuku.

”Kompanija ETI Sarajevo je stekla certifikat ISO 9001:2008, što potvrđuje da poslujemo po najvišim standardima kvaliteta. Najveća satisfakcija nam je da ljudi cijene domaći i kvalitetni proizvod, nešto što je budućnost i naše kompanije i države BiH”, dodao je Drinjak.

Ono po čemu se ETI Sarajevo razlikuje od konkurencije je širok asortiman proizvoda, kratak rok isporuke, prijedlog tehničkih rješnja, izuzetna fleksibilnost u svim oblastima rada, zahvaljujući, prije svega, stručnom kadru.

”Ako je u prošlosti tehnologija predstavljala stratešku prednost kompanija, danas je to ljudski faktor, sposobni zaposlenici sa svojim intelektualnim vještinama, čega smo u potpunosti svjesni u kompaniji. Stoga poklanjamo posebnu pažnju razvoju perspektivnih i ključnih kadrova”, objašnava Drinjak.

Kako dalje ističe Drinjak, najveću motivaciju za njega predstavlja daljnje povećanje kapaciteta proizvodnje i zapošljavanje novih ljudi, kako bi se smanjila veoma loša situacija koju BiH ima kada je u pitanju zaposlenost.

”Stoga je i moja poruka sadašnjim i budućim bh. privrednicima da stvaraju takve uslove poslovanja kojima će biti zadovoljni svi oni koji učestvuju u funkcionisanju kompanije, jer samo tako će dugoročno imati uspjeh i održati stabilnost kompanije”, rekao je Drinjak, dodajući da je jedini značajan uslov koji bi pokrenuo ozbiljniji razvoj kompanije ETI Sarajevo ulazak BiH u EU.

Kada je riječ o planovima u 2018. godini, ETI Sarajevo namjerava povećati zastupljenost svojih proizvoda na svim tržištima, kako u BiH, tako i u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu.

”Također, planiramo povećati obim proizvodnje za 10 posto, a samim i broj zaposlenih u proizvodnji za četiri nova zaposlenika. Daljnji razvoj proizvodnje planiramo u skladu sa strategijom Koncerna ETI za narednih pet godina”, rekao je Drinjak.