Tema u fokusu

Iskustva vrijedna pažnje: Najbrže rastuće kompanije Evrope


Brzorastuće kompanije danas predstavljaju izvor kreativnosti u cjelokupnoj svjetskoj ekonomiji, između ostalog, one osnivaju i podižu druge, potpuno nove kompanije, te lako stvaraju vrijednost i obaraju rekorde po prihodima.

Neke od brzorastućih kompanija u Evropi ostvarile su u poteklom trogodišnjem periodu rast od čak 4.600 posto, te su stoga njihova iskustva vrijedna pažnje i primjer su iz kojeg mogu učiti poduzetnici i donosioci odluka širom svijeta.

Tako je na primjer vodeća evropska brzorastuća kompanija 2017. godine Daniel Wellington (Švedska) ostvarila veliki uspjeh snažnim prisustvom na društvenim mrežama, pogotovo Instagramu, putem kojeg lako dolaze do potencijalnih kupaca. Ova kompanija dizajnira satove u Švedskoj, a proizvodi ih u Kini. Sa radom su počeli 2011. godine, a već 2017. godine imali su prihod od 155,7 miliona eura.

U top 10 brzorastućih kompanija u Evropi nalaze se još dvije kompanije koje se bave prodajom. Na listi je zastupljena i građevinska djelatnost, zatim biznis usluge, finansijske usluge, ali i tri kompanije koje razvijaju softver i nude IT usluge, pokazuju podaci biznis platforme Inc.com.

Finansijske usluge u fokusu su brzorastuće kompanije Balyasny Europe Asset Management LLP koja je u periodu od posljednje tri godine ostvarila rast od čak 3.469 %. Ova kompanija se bavi strateškim investicijama. Za sebe kažu da, bez obzira koliko brzo rasli, nikada neće zaboraviti kako su počeli. A taj početak je 2001. godina i skromna kancelarija u Chicagu. Iz ove kancelarije u periodu od 16 godina izrasla je globalna finansijska korporacija koja pruža široku lepezu usluga.

Kompletan članak pročitajte u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji”.