Novosti

Većina firmi u Sanskom Mostu izvozno orjentirana


Na poziv načelnika Općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, delegacija FIPA-e na čelu sa direktorom Gordanom Milinićem posjetila je Sanski Most kako bi se upoznala s mogućnostima za ulaganje koje nudi ovo područje.

U općini je registrirano 250 poslovnih subjekata, od kojih je većina izvozno orijentirana. Strani investitori koji posluju na ovom području dolaze iz Austrije, Njemačke, Italije, Belgije, Švicarske i Švedske. Također, značajniji investitori dolaze i iz bh. dijaspore.

Neke od značajnijih firmi koje posluju na ovom području su: Remus Innovation (proizvodnja auspuha za motorna vozila, 200 zaposlenih) i Klostermeier-Majdan (eksploatacija mineralnih sirovina), dok su najveće domaće firme: Milk-San (mljekara), Gat (proizvodnja mašinskih dijelova), Emirkomerc (građevinarstvo), PVC Stolarija Horozović (proizvodnja pvc i alu stolarije), Horozović (drvna industrija), Api-med (pčelarska zadruga), Sika (metalna industrija), Banja Ilidža (banjsko-rekreativni turizam) i Final-group (prerada drveta).

Općina nudi mogućnosti za ulaganje u oblasti obrade metala, drveta s fokusom na proizvodnju finalnih proizvoda, parketa i podnih obloga, te proizvodnje hrane, posjeduje industrijsku zonu Šejkovaču koja je skoro popunjena, te Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE).

Direktor Milinić je upoznao načelnika s aktivnostima FIPA-e na promociji BiH, suradnji s ambasadama BiH u svijetu, organiziranju manifestacija radi promocije mogućnosti za ulaganje, te pronalasku investitora za bh. projekte kojih u bazi FIPA-e ima oko 450.

Također je istakao rekordno povećanje stranih ulaganja u devet mjeseci 2017 od 60,6%, odnosno iznos od  630,8 miliona KM. Ovo je rekordan iznos u posljednjih nekoliko godina, kada je uglavnom billježen pad stranih investicija.

Kada je riječ o direktnim posjetama stranim investitorima Outreach kampanja koje su realizirane u 2017. godini u Njemačkoj i Italiji,  u 2018. godini kampanja će se realizirati u Holandiji s fokusom na poljoprivredni sektor BiH.

Dogovoreno je da Općina Sanski Most kandidira nove projekte za koje će FIPA tražiti strane investitore, te je istaknuta mogućnost organiziranja privredne manifestacije u Njemačkoj tokom 2018. godine s ciljem privlačenja stranih investicija na ovo područje.

Na sastanku je razgovarano i o projektu RiTE Kamengrad.