Tržišta i finansije

Mastercard: Banke će nuditi biometrijska rješenja od 2019. godine


Mastercard je danas najavio da će potrošači moći koristiti biometrijska rješenja – poput otisaka prstiju ili prepoznavanja lica – kao način identifikacije pri kupnji i plaćanju Mastercard karticama od aprila 2019.

Sve veća dostupnost biometrijskih rješenja na pametnim telefonima i tabletima, želja potrošača za takvim rješenjima i novi regulatorni okvir Evropske unije koji nalaže snažnu autentifikaciju ukazuju na to da je vrijeme za biometrijsku autentifikaciju u sklopu digitalnih plaćanja.

Velika većina potrošača – njih čak 93% – bi umjesto lozinki za autentifikaciju plaćanja radije koristili biometriju, a prema studiji koju su proveli Mastercard i Univerzitet u Oxfordu, 92% bankarskih stručnjaka želi implementirati biometrijska rješenja. Banke ističu i da su korisnici skloniji završiti kupnju kada koriste biometrijsku autentifikaciju. Stopa odustajanja se smanjuje za do 70% u usporedbi s drugim metodama kao što je slanje šifre putem SMS-a.

“Biometrijska tehnologija savršeno odgovara očekivanjima potrošača koji žele inovativna i sigurna rješenja za plaćanje, u skladu sa sve više digitaliziranim životnim stilom. Zato – unaprjeđivanjem korisničkog iskustva i osiguravanjem sigurnih transakcija – biometrija donosi prednosti potrošačima, trgovcima i bankama. Naša liderska pozicija u ovom području pokazuje našu sposobnost da se prilagodimo očekivanjima potrošača“, rekao je Javier Perez, predsjednik, Mastercard Europe.

Postojeće metode dokazivanja identiteta na internetu mogu biti kompleksne te odvesti kupca daleko od stranice trgovca. Ovo se može riješiti odmicanjem od onoga što kupac zna (npr. šifru) i što ima (karticu ili pametni uređaj) te približavanjem onome što ima (npr. mobilni telefon) i što jest (biometrija), prenosi SEEbiz.