Trgovina

Ministar Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održao je tokom dana  hitne konsultacije s nadležnim tijelima u povodu uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju, koja stupa na snagu danas.

Ministar Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom, od strane bosanskohercegovačke kompanije i inspekcijskih organa, direktna posljedica lošeg sistema kontrole  kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan, da slične slučajeve brzo prepozna, rješava i sankcioniše.

„Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled  Bosne i Hercegovine zatražio sam, od nadležnih institucija, da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju kao i podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne  certifikate, kao i Privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda. Slične  upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju a obzirom da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih  isprava smatram nužnim angažovanje i drugih nadležnih organa“, istakao je Šarović.

Ministar Šarović je istakao da se tokom dana nastavljaju razgovori na ovu temu sa nadležnim entitetskim institucijama a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.