Investicije

Uskoro investicioni forum za belgijske investitore koji žele ulagati u BiH


William Asselborn, šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH, posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznao s aktivnostima i nadležnostima Agencije u sferi privlačenja stranih investicija i promocije Bosne i Hercegovine u međunarodnim privrednim krugovima, kao i potencijalima BiH koje može ponuditi stranim investitorima.

Asselborn je istakao da su investicije Belgije u BiH na niskom nivou, da se trgovina sa BiH odvija preko Hrvatske i Slovenije, te da belgijski investitori ne znaju mnogo o Balkanu, uključujući BiH, usljed nedostatka promotivnih aktivnosti na polju promocije ove regije.

Također se interesirao o najznačajnijim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine, najznačajnijim investitorima u BiH, te planovima FIPA-e vezano za promotivne aktivnosti tokom 2018.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je upoznao Asselborna o Agenciji kao glavnoj adresi za strana ulaganja u BiH, o radu s investitorima od registracije firme do okončanja investicije, pronalasku investitora, njihovom povezivanju s vlasnicima projekata, te pružanju podrške.

Osvrnuo se na rekordan rast stranih investicija tokom devet mjeseci 2017. godine od 60,6%, ističući registrirani iznos od 630,8 miliona KM kao značajno povećanje u odnosu na prethodne godine kada smo uglavnom bilježili rast.

S obzirom na činjenicu da se u Belgiji malo zna o BiH, na sastanku je dogovoreno da se putem Ministarstava vanjskih poslova BiH i Belgije, kao i regionalnih privrednih komora i udruženja poslodavaca Belgije, ulože zajednički napori kako bi se organizirao investicioni forum na kojem bi se belgijskim investitorima predstavile mogućnosti za ulaganje u BiH, te kako bi se aktivirali na investiranju u BiH. Dogovoreno je da se Diplomatski ured Belgije u BiH angažira i na medijskom promoviranju BiH na osnovu kampanje „Invest in BiH“.

FIPA će sa svoje strane animirati sve nadležne institucije BiH da se ulože dodatni napori za promociju BiH u Belgiji tokom 2018. godine.