Investicije

FIPA i Općina Centar zajednički traže stranog investitora


Delegacija Općine Centar Sarajevo na čelu sa savjetnikom načelnika za investicije Mustafom Resićem posjetila je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) s ciljem predstavljanja projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović-Hase” Koševo u Sarajevu za koji se traže strani investitori. Općina Centar je objavila Javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović-Hase” Koševo u Sarajevu, te ja dodatno zatražena podrška FIPA-e na promociji ovog projekata i njegovo prezentiranje potencijalnim stranim investitorima.

Navedeni kompleks koji se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji u Sarajevu, prostire se na oko 94.000 m2, te omogućava pored postojećeg stadiona, izgradnju hotela, trgovačkog centra, sportsko rekreativnog kompleksa, te sličnih popratnih sadržaja.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je informirao predstavnike Općine o uslugama koje ova Agencija pruža stranim investitorima, kao i aktivnostima na traženju i podršci novim i postojećim investitorima od registracije djelatnosti do okončanja projekta, naglasivši da investitori s kojima se FIPA susreće pokazuju interes za ovu vrstu infrastrukturnih projekata.

Istaknuto je značajno povećanje stranih ulaganja tokom 2017. godine, koje iznosi 60,6%, što predstavlja značajan rast ulaganja u BiH u odnosu na prethodne godine, kao i opredjeljenost FIPA-e da nastavi uspješno ostvarivati nove kontakte s investitorima, kojih u svojoj bazi trenutno ima preko 7.100.

Dogovoreno je da će se, nakon što se kompletira projekat s nekoliko dodatnih informacija, FIPA angažirati na promociji projekta i odabiru potencijalnih investitora iz baze, kojima će projekat biti dostavljen.

Naglašena je potreba za tješnjom suradnjom, razmjenom informacija o projektima i  predstavljanju projekata potencijalnim investitorima.