Tržišta i finansije

Južna Koreja zabranila anonimnu trgovinu kriptovalutama


Južna Koreja je zabranila upotrebu anonimnih bankovnih računa za transakcije kriptovalutama, prenose u utorak britanski mediji.

Zabrana stupa na snagu 30. januara a trebala bi spriječiti korištenje virtualnih valuta u krivičnim djelima poput pranja novca i približiti južnokorejsku regulativu finansijskim propisima u drugim zemljama, objašnjava BBC.

Prema nekim je izvorima Južna Koreja treće tržište u svijetu za transakcije bitcoinima i drugim kriptovalutama. Prvo mjesto pripada Sjedinjenim Državama a drugo Japanu.

Zbog važne uloge Južne Koreje u svijetu digitalnih valuta odluke Seula mogu prouzrokovati nagle oscilacije u njihovoj vrijednosti.

Vlasnici anonimnih “novčanika” s digitalnim kriptovalutama u Južnoj Koreji morat će ih ubuduće vezati za bankovne račune pod svojim imenom i osigurati potvrdu identiteta. Slični su propisi na snazi i u SAD-u, napominje BBC.

Odvojeno će maloljetnim ulagačima i strancima biti zabranjeno otvaranje računa za kriptovalute.

Naknadno bi mogle biti uvedene još strožije mjere, dodaje BBC, posjećajući da su južnokorejski dužnosnici početkom mjeseca kazali da se razmatra i mogućnost zabrane trgovanja kriptovalutama.

U ponedjeljak je novinska agencija Yonhap izvijestila da će vlasti odrezati povelike poreze platformama za trgovanje kriptovalutama kako bi i tim putem zauzdale bujanje aktivnosti u tom sektoru.

Trgovanje kriptovalutama posebno je popularno među mladima a zbog potražnje vrijednost pojedinih transakcija viša je i 30 posto nego u drugim zemljama, prenosi SEEbiz.