Tržišta i finansije

UIO: Spriječiti bilo kakve malverzacije oko zaliha nafte i plina


U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjoj Luci danas je održan zajednički sastanak predstavnika UIO i entitetskih inspektorata na kojem se raspravljalo o početku primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH.

Poseban naglasak na zajedničkom sastanku dat je na buduće kontrole popisa zaliha nafte i naftnih derivata, a posebno plina kao novog akciznog proizvoda, saopćeno je iz UIO.

Svi poreski obveznici koji se bave prometom nafte, naftnih derivata i plina, moraju izvršiti popis zaliha na dan 1. februara 2018. godine prije početka prometovanja.

Popisne liste, koje će dostavljati u roku od sedam dana nadležnom regionalnom centru UIO, obveznici će već sutra moći preuzeti na web stranici Uprave.

S ciljem sprečavanja bilo kakvih malverzacija vezano za početak primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, danas je dogovorena razmjena podataka između UIO i entitetskih inspektorata o stanju zaliha, kao i budući plan svih posebnih i zajedničkih aktivnosti na terenu.

Uprava će do kraja ove sedmice također na svojoj web stranici dati i detaljno uputstvo, kako za popis zaliha, tako i za uvoz plina nakon početka primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH.