Tržišta i finansije

Dolar na najnižim razinama u tri godine


Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže razine u tri godine  jer ulagače brinu protekcionističke poruke koje se očekuju u govoru američkog predsjednika Donalda Trumpa u Davosu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo ispod ključne razine od 90 bodova po prvi put od decembra 2014. godine. Prema posljednjim podacima iznosio je 89,741 bod, što znači da je skliznuo za 0,4 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Euro je istodobno ostvario novu najvišu razinu u tri godine od 1,2345 dolara. Britanska funta, pak, na najvišim je razinama od britanskog referenduma u junu 2016. o izlasku zemlje iz Evropske unije – njome se trgovalo po 1,4090 dolara.

Američka je valuta prvi put u četiri mjeseca skliznula ispod ključne razine od 110 jena. Njome se potom trgovalo po 109,72 jena, što znači da je oslabila oko 0,5 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije.

Dolar je posljednjih sedmica bio izložen izrazitijim pritiscima prodaja pod utjecajem stajališta da američka centralna banka Fed više nije usamljena po pitanju zaoštravanja monetarne politike s obzirom da privredni rast ubrzava i u ostalim regijama, ponajprije u Evropi.

Najnovija slabost dolara pripisuje se porukama iz Bijele kuće da će predsjednik Trump u petak iskoristiti svoj govor pred okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom zimovalištu Davosu kako bi istaknuo svoju politiku “Amerika prva”.

“Stječe se dojam da bi idućih nekoliko sedmica mogao biti ključan moment za svjetsku trgovinu i protekcionizam. Trumpova ideologija “Amerika prva” ostaje strategija rizika za dolar kao i za američku privredu, koje računa na blagonaklonost stranaca za finansiranje strukturnog vanjskog deficita”, kazao je valutni analitičar u banci ING Viraj Patel.

U četvrtak će tržišta u potrazi za novim smjernicama na planu monetarne politike u eurozoni pratiti poruke s redovne mjesečne sjednice Evropske centralne banke (ECB), prenosi SEEbiz.