Investicije

Prodali svoju kompaniju Starbucksu za 90 miliona dolara, a onda napravili novo privredno čudo


Scott i Ally Svenson primjer su poduzetnika u SAD-u koji stvaraju nove kompanije i privredna čuda marljivim radom i uz značajne početne rizike, piše Inc.com, prenose Poslovne novine.

Ovaj bračni par je prvo uspio prodati svoju kompaniju Starbucksu za 90 miliona dolara, a zatim su otvorili lanac pizza restorana. U decembru prošle godine otvorili su 302. restoran po redu. Samo u prošloj godini imali su prihode od 131 milion dolara.

„Možemo reći da smo poduzimali velike rizike i da nam se to isplatilo. Kada sam 1995. godine u Londonu odlučio otvoriti prvu prodavnicu kafe, dao sam otkaz u banci. Moj šef me je pitao: ‘Jesi li poludio?’. On je mislio da sam se preforsirao na poslu i da prolazim kroz nervni slom. Svi su mislili da smo ludi zato što započinjemo takav biznis. Upravo zbog takvog pritiska mi smo uspjeli u onome što smo naumili“, kazao je Scott Svenson.

Nakon što su prodali svoju kompaniju Starbucksu posvetili su se svojoj djeci. Po preporuci jednog poslovnog partnera počeli su razmišljati o otvaranju lanca pizza restorana.

Ustanovili su da ovoj industriji nedostaje inovacija, primjerice nove tehnologije mogle su mijenjati način dostave. Također, Svensoni su odlučili da ponude svojim kupcima nešto slobodniji model narudžbe. Naime, potrošači su mogli birati koliko različitih slojeva žele dodati na svoju pizzu i to za istu cijenu.

Svoj novi biznis Svensoni su pokrenuli u jeku recesije u SAD-u, tokom 2008. godine. Iznova su im govorili da povlače pogrešan potez, jer je taj period u američkoj ekonomiji mogao biti katastrofalan za svaki novi biznis.

No, Svensoni su opet krenuli po svom i nisu se pokajali. Osim što su napravili lanac restorana, oni su nastojali napraviti promjene u društvu i ponašanju potrošača.

„Najveće zadovoljstvo za nas je predstavljala činjenica da smo utjecali na način kako ljudi žive. Danas kompanije ne mogu samo razmišljati o svojim dioničarima, one moraju razmišljati o zdravlju njihove šire zajednice. Ukoliko budemo čekali da država riješi naše probleme, dugo ćemo čekati“, zaključio je Scott Svenson.

Samo u dvije protekle godine Scott i Ally su otvorili 110 novih restorana.