Novosti

Zvizdić u Davosu: Dobra prilika za razgovore o modalitetima ekonomske saradnje


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prvi je visoki politički dužnosnik koji će, nakon duže vremena, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Zvizdić će, kako je najavljeno, u petak, 26. januara, učestvovati na posebnoj sesiji „Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana“ na kojoj će se razgovarati o regionalnoj saradnji, ekonomskom razvoju i jačanju stabilnosti i sigurnosti.

Pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na sesiji o zapadnom Balkanu sudjeluju i premijeri Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije – Bojko Borisov, Duško Marković, Zoran Zaev, Andrej Plenković i Edi Rama, te predsjednici Srbije i Kosova – Aleksandar Vučić i Hashim Thaci.

Posebnu sesiju o zapadnom Balkanu će otvoriti predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, dok će zamjenik generalnog sekretara UN-a Jeffrey D. Feltman i komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn održati uvodne govore.

“To je dobra prilika da se razgovara o modalitetima ekonomske saradnje, stvaranju ambijenta za strane investicije i jačanju ekonomske saradnje u regionu”, izjavio je Feni predsjedavajući Zvizdić pred odlazak u Davos.