Investicije

Amerikanci osnivaju Slobodnu zonu u BiH


Direktor američke kompanije AMG Trading & Investment iz Los Anđelesa sa suradnicima posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) gdje je s direktorom Gordanom Milinićem razgovarao o namjeri investiranja u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz ove agencije.

Investitor je zainteresiran za investiranje u različite oblasti, s tim što bi započeo investiciju osnivanjem vlastite Slobodne zone na površini od 30.000 metara kvadratnih, iz koje bi proizvodnja isključivo bila namijenjena izvozu. Investitor je izrazio spremnost za ulaganje u BiH od 10 do 100 miliona dolara.

U pratnji predstavnika FIPA-e, američki investitor će obići potencijalne lokacije u BiH za svoju buduću investiciju, te će nakon analize lokacija donijeti konačnu odluku.

Navedena firma je prvobitno bila osnovana na području Bliskog istoka 1958. godine, da bi 1988. godine preselila svoje sjedište u SAD, pri tome zadržavajući svoje urede na Bliskom istoku, Africi i istočnoj Evropi. Firma se bavi industrijskom proizvodnjom, međunarodnom trgovinom, upravljanjem proizvodnim objektima, i slično.

Pored SAD-a, posjeduje proizvodne pogone u Saudijskoj Arabiji, UAE, Maroku, Libanonu, Libiji, Iraku.

FIPA će preduzeti sve potrebne mjere kako bi se investitoru prezentirali svi postojeći projekti u BiH, uz uključivanje svih nadležnih institucija radi uspješnog realiziranja investicije.