Trgovina

EU spremna da uzvrati ukoliko SAD uvedu trgovinske blokade


Evropska unija saopćila je u ponedjeljak kako je spremna da uzvrati “brzo i odlučno” ukoliko američki predsjednik Donald Trump uvede nepoštene mjere protiv 28-članog bloka.

Upozorenje EU uslijedilo je manje od 24 sata nakon što je Trump izrazio razočarenje trgovinskom politikom EU, rekavši da bi se ona “mogla izroditi u nešto veoma veliko”.

Aktuelno sporenje u oštrom je kontrastu s odnosima dvije strane pod administracijom Baracka Obame, kada su obje strane pokušale da stvore golemu zonu slobodne trgovine između EU i Sjedinjenih Država koja bi, prema tvrdnjama njenih predlagača, mogla donijeti prihode više od 100 milijardi dolara godišnje za svaku od strana.

Kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima nade su splasnule jer je novi predsjednik govorio o zaštiti američkih radnih mjesta i protivljenju multilateralnim trgovinskim sporazumima koje opisao kao štetne po njegovu politiku “Amerika prije svega”.

U nedjelju je Trump izjavio u intervjuu za britansku televiziju da je “Evropska unija veoma, veoma nepoštena prema Sjedinjenim Državama, i mislim da bi se to moglo pretvoriti u nešto što itekako ide na našu štetu”.

On je insistirao da bi se trgovinska pitanja s EU “mogla izobličiti u nešto veoma veliko s te tačke gledišta, s trgovinske tačke gledišta”.

Trump je ranije nagovještavao da će uvesti kaznene mjere protiv trgovinskih partnera za koje smatra da zloupotrebljavaju američko tržište.

Trump je u prošloj sedmici odobrio uvođenje tarifa na uvozne komponente u solarnoj energiji i velike mašine za veš, u pokušaju da pomogne američkim proizvođačima, posebno protiv konkurencije iz Kine i Južne Koreje. Njegova administracija također se povukla iz Pacifičkog trgovinskog ugovora i pokušava da ponovo pregovara o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi.

Portparol EU Margaritis Schinas izjavio je u ponedjeljak da je “EU spremna da reaguje brzo i primjereno u slučaju da naš izvoz bude ugrožen bilo kakvom restriktivnom mjerom iz Sjedinjenih Država”.

Schinas je kazao da “iako trgovina treba biti otvorena i poštena, ona mora biti zasnovana na pravilima”.

Ta sporenja također su izašla u prvi plan tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prošle sedmice.

U 2016. godini, pokazuju zvanične brojke, EU je uvezla 246 milijardi dolara vrijednih roba iz SAD-a, istovremeno izvozeći 363 milijarde dolara vrijednih roba u tu zemlju. Trump je odredio cilj da američki trgovinski deficit bude sveden na 143 milijarde dolara. Kada je riječ o uslugama, američki deficit mnogo je manji, samo oko 13 milijardi eura (16 milijardi dolara).

I EU i Njemačka u ponedjeljak su pozvale na saradnju.

Portparol njemačke vlade, Steffen Seibert, naglasio je da je kancelarka Angela Merkel navela u svom govoru u Davosu razloge zašto njena zemlja želi “čak i snažniju, konkurentniju, samouvjereniju EU koja preuzima mnogo veću međunarodnu odgovornost”.

“To međutim, nije upereno protiv bilo koga, uključujuči i Sjedinjene Američke Države”, izjavio je Seibert novinarima u Berlinu.

“Mi tragamo za rješenjima, radimo na saradnji koja je od obostrane koristi za dvije partnerske strane”, kazao je glasnogovornik njemačke vlade, prenosi Associated Press.