Novosti

Mladi u BiH sve više biraju pozive s kojim će se lakše zaposliti


Mladi u Bosni i Hercegovini sve više se opredjeljuju za poziv i školu/fakultet s kojim lakše mogu naći posao nego za onaj koji zaista vole, saopćio je EU Info centar u Sarajevu i za sutra najavio posjetu mladih ljudi iz više gradova, koji su učestvovali u Motivacijskim danima, manifestaciji koju je tim povodom pokrenuo ovaj centar.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, uručit će tom prilikom nagradu mladim autorima najboljih motivacijskih govora.

U okviru Motivacijskih dana, u posljednja dva mjeseca je više od 220 učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz Bijeljine, Brčkog, Ugljevika, Lopara, Mrkonjić-Grada, Srpca, Priboja, Suvog Polja, Banje Luke, Blagaja, Mostara, Bijelog Polja i Sarajeva bilo je uključeno u testove profesionalne orijentacije. Učenici su, uz to, predstavili svoje motivacijske govore, tj. perspektive o njihovim budućim profesijama i zapošljavanju nakon završene škole.

Motivacijski dani uključili su i predavanja o statusu pojedinih zanimanja koje su učenici odabrali na tržištu rada u BiH, ali i u Evropskoj uniji. Također, dotakli su se i teme o potrebi usklađivanja tržišta rada i obrazovnog sistema u BiH.