Investicije

Turski konzorcij ne odustaje od projekta “Eko-zona Korićani Vlašić”


Predstavnici Konzorcija “HeritageTurk” danas su u Ministarstvu trgovine i turizma RS predstavili projekat “Eko-zona Korićani Vlašić” te ponovili tvrdnju da su spremni na ulaganje u općinama Kneževo i Travnik.

“Ovo je dug proces i ići ćemo korak po korak, dio po dio”, ustvrdila je Ebru Guersan, predsjednica “HeritageTurk” konzorcija, ističući da se projekt procjenjuje na ukupno 4,26 milijardi eura.

Projektom, čiji su nosioci firme “Tomix” iz Kneževa i “TLG” iz Travnika, planirano je da u kompleks “Eko zone”, smještene na područjima ovih općina, budu, među ostalim, izgrađeni aerodrom, edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

Projekt je planiran u idućih deset godina, a bio bi realizovan u fazama uz zapošljavanje većeg broja građana. Guersan je rekla da je prvo neophodno registrovati kompaniju te ući u proces regulisanja zemljišta na mjestu predviđenom za izgradnju.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković je rekao novinarima da je velika vrijednost ovog procesa.

“Ovo je preozbiljan projekat za sve nas”, rekao je Gluhaković, podsjetivši šta treba da se uradi, a planirano je projektima ovog konzorcija.

Gluhaković je obećao pomoć Vlade u svemu onome što je neophodno da se ovaj projekt završi.

Prva faza odnosi se na izgradnju aerodroma, bolnice i prodajnih centara, dok bi u drugoj fazi bile razmatrane oblasti socijalnog stanovanja, parkovi i industrijske jedinice.