Žene u biznisu

USAID i lokalne zajednice osigurali posao za 96 marginaliziranih žena


Program podrške marginaliziranim grupama žena Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) podržao je pokretanje i razvoj 96 biznisa marginaliziranih grupa žena koje su vlasnice biznisa, a u rad su indirektno uključeni i članovi porodica.

Radi se o biznisima koje su pokrenule žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene u Konjicu, Tesliću, Tešnju, Zvorniku, Rudom, Prijedoru, Livnu, Kalinoviku i Visokom.

Proces podrške razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena počeo je početkom 2017. godine, a rezultati su već vidljivi kroz povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz USAID-a.

Biznisi su pokrenuti u poljoprivredi, stočarstvu, uzgoju voća, proizvodnji i uslužnim djelatnostima, a pokretanje i razvoj biznisa značio je i značajno uvećanje kućnog budžeta, jer je uglavnom riječ o jedinom prihodu.

Jedan od ciljeva je i povećati udio žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini koji trenutno iznosi 43 posto i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.

Pokretanje biznisa finansirano je kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji su u omjeru 50:50 finansirali Program podrške marginaliziranim grupama USAID-a i jedinice lokalne uprave u kojima su biznisi pokrenuti, a za finansiranje je osigurao 680.000 KM.

Kreiranjem Fonda nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.