Tema u fokusu

Almy d.o.o. Zenica: Fokus na izvoz u zemlje EU


Već 28 godina porodica Begić uspješno vodi kompaniju Almy d.o.o. Zenica. Jasna vizija menadžmenta, predanost i profesionalan pristup zaposlenih prema poslu doprinijeli su da preduzeće izraste u kompaniju koja slovi za bosanskohercegovačkog lidera u proizvodnji betona i betonske galanterije brenda ALMYBETON(R).

Danas kompanija Almy d.o.o. Zenica broji preko 400 zaposlenih, sa naglaskom na mladi i visokoobrazovani kadar. Znatna sredstva investirana su u infrastrukturu, tako da kompanija Almy posjeduje preko 10 poslovnih objekata sa više od 50.000 m2 zatvorenog poslovnog prostora i više od 20.000 m² skladišnog prostora, tri bau centra i više skladišta građevinskog materijala, 5 benzinskih pumpi u Zenici, Zavidovićima i Sarajevu, motel Almy u Zenici, šest betonskih baza, kao i najveću fabriku betonske galanterije u BiH. Mehanizacija kompanije broji preko 150 kamiona za prijevoz svih vrsta tereta, te 25 manjih komercijalnih vozila. Da su društveno odgovorna kompanija potvrđuje i to što su u ovoj godini osigurali veliki broj novih radnih mjesta te pomogli održavanje mnogih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.

Posjeduju vlastite pogone za proizvodnju betona u Sarajevu, Zenici, Zavidovićima i Maglaju koje su opremljene najmodernijom tehnologijom, u skladu sa evropskim standardima. Posluju po standardima za kvalitet ISO 9001:2000 i ISO 9001:2008. Dobitnik su i QUDAL – QUality meDAL za proizvodnju betona i betonske galanterije. Kompanija Almy d.o.o. Zenica i brend ALMYBETON(R) dobitnik je i prestižnog certifikata o fabričkoj kontroli proizvodnje betona koji je izdao GIT institut za građevinarstvo, građevinske materijale i nemetale iz Tuzle. Kompletna tvornička proizvodnja se obavlja prema novim BAS standardima koji su usklađeni prema EU normama: BAS EN 206-1:2002, BAS EN 206-1/A1:2006 i BAS EN 206-1/A2:2007. GIT institut za građevinarstvo, građevinske materijale i nemetale, kojeg je ovlastio BATA institut da vrši certificiranje proizvodnje i proizvoda od betona prema novom BAS standardu, proveo je detaljan pregled betonare.

U vlastitoj fabrici za proizvodnju praškastih materijala, boja, fasada i lakova pod brendom BAUMY(R) pokrenuli su proizvodnju 2014. godine. Prvi su i jedini proizvođač epoksidnih podova iz BiH. Posjeduju CE znak za brend BAUMY(R), čime su ispunili sve kriterije za plasman proizvoda na strano tržište, a već su izvozili proizvode u zemlje regiona.

 

U sklopu kompanije Almy nalazi se i sektor Almy Metali koji se bavi proizvodnjom drvene, ALU i PVC stolarije. Djelatnost kompanije je usmjerena i na trgovinu, transport roba i ugostiteljstvo. Trgovinske aktivnosti uključuju vele i maloprodaju naftnih derivata, vele i maloprodaju ulja, maziva i guma te vele i maloprodaju građevinskih materijala i srodnih proizvoda. Posjeduju 5 benzinskih pumpi i dva terminala naftnih derivata u Zenici i Sarajevu. Najveći dio trgovine građevinskih materijala odvija se kroz savremeno opremljene bau centre u Zenici, Zavidovićima, Maglaju i Nemili. Sektor transporta također ima bitnu ulogu, jer je to djelatnost koja je pokrenula ovu kompaniju prije više od 30 godina. Vrše prijevoz svih vrsta tereta (rasutih, komadnih, tečnih i ostalih) kako na prostorima BiH tako i u zemljama inostranstva.

U potpunosti su opremljeni za izvođenje svih vrsta građevinskih radova iz oblasti visokogradnje i niskogradnje, a rade i po sistemu „Ključ u ruke“.

Otvorili su najmoderniji salon keramike i laminata pod brendom CERALMYCO(R) koji se nalazi u Zenici i prostire na 1.300 m2.