Trgovina

Na benzinskim pumpama širom BiH danas se očekuju velike gužve


Na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine danas se očekuju velike gužve. Naime, već poslije ponoći za 40 litara goriva trebat će izdvojiti deset konvertibilnih maraka više nego tokom dana.

Rezultat je to seta Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj set zakona već je službeno stupio na snagu, a od 1. februara će cijene goriva na benzinskim pumpama biti prilagođene novim nametima. Do tada se očekuju velike gužve na benzinskim pumpama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20 do 25 feninga, prenosi Večernji list BiH.

Usvojeni tekst Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litri, poveća za 0,15 KM po litri goriva. Kod naftnih prerađevina, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litri.

Međutim, firme koje se bave prometom nafte i naftnih prerađevina će, ovisno o pumpama, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20 do 25 feninga po litri jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obveze.

“Moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim pumpama jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mjesecu, te obaveze”, kazali su iz jedne privatne bh. kompanije.

Istakli su nam da moraju obračunavati PDV na daljnju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.