Tržišta i finansije

Novalić: Zapošljavanje u ovom mandatu uglavnom u realnom sektoru


U ovom mandatu Vlade Federacije BiH dosad je zaposleno 38.000 osoba, a svaki kanton je povećao zaposlenost, istakao je federalni premijer Fadil Novalić nakon sastanka s kantonalnim premijerima, dodajući da je procentualno, u odnosu na stanovništvo, najveća zaposlenost bila u Tuzlanskom kantonu.

Od tog broja novozaposlenih najveći dio, kako ističe Novalić, odnosi se na realni sektor.

“To je sveukupna zaposlenost u kojoj ima vrlo malo javnog sektora. Danas smo zaključili da je to svega 1.100 ljudi i to u zdravstvu”, kazao je Novalić, dodajući da je javna uprava smanjena za 3.000 do 3.500 ljudi.

Novalićeve riječi potvrdili su i kantonalni premijeri. Bego Gutić, premijer TK, ističe da je u ovom kantonu 2015. godine kada je ova vlada preuzela mandat bilo oko 85.000 nezaposlenih, i da je odnos zaposlenih i nezaposlenih bio na istom nivou.

“Danas imamo blizu 99.000 zaposlenih u TK, i još pet hiljada zaposlenih u obrtu”, kazao je Gutić.

Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačkog kantona, također ističe porast zaposlenosti u njegovom kantonu i da u tom slučaju ne misli na javnu upravu, dok je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istaknuo da se činjenice o povećanju zaposlenosti vrlo lako mogu provjeriti.