Tržišta i finansije

Švicarska i SAD imaju najmanje transparentno finansijsko poslovanje


Švicarska i Sjedinjene Američke Države imaju najmanje transparentno bankarsko i finansijsko poslovanje, sudeći prema globalnoj listi organizacija koje se bore za što veću dostupnost informacija, prenosi Reuters.

Za Švicarsku je organizacija “Tax Justice Network” navela da je „glavni grad bankarske tajnosti“, dok su SAD druge na listi zbog sve većeg udjela u offshore poslovanju posljednjih godina.

Lista se objavljuje svake dvije godine i pravi na osnovu više kriterija o transparentnosti finansijskog poslovanja, nasuprot sumnjama o pranju novca i drugim malverzacijama. Provjeravano je 110 država, među kojima su  Hrvatska, Crna Gora i Makedonija iz regije zapadnog Balkana. Sve tri se nalaze u donjem dijelu liste.

Među prvih deset država su i Kajmanski otoci, Island, Luksemburg i Njemačka te Hong Kong i Singapur. Švicarska kao najveći svjetski bankarski centar će postepeno odustajati od “bankarskih tajni”, kako je ranije najavljeno, tako što će podatke o klijentima slati poreznim službama država iz kojih dolaze klijenti.