Investicije

Brnabić: Srbija najbolja u regiji po privlačenju stranih investicija


Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u srijedu kako je “Srbija danas daleko najuspješnija zemlja u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija” te dodala kako je plan Srbije raditi na jačanju sektora malih i srednjih poduzeća.

“Prioriteti naše zemlje su privlačenje stranih investicija, ulazak u EU i ekonomija zasnovana na inovacijama”, kazala je Brnabić u Beogradu tokom konferencije “EU – Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje”.

Naglasila je kako je Evropska unija ubjedljivo najznačajniji trgovinski partner svih zemalja na Balkanu, te da je u proteklih pet godina robna razmjena Srbije s EU povećana za 47 posto, dok je izvoz Srbije u EU povećan za 80 posto.

Brnabić je kazala da investitori traže tržišta koja imaju potencijal rasta, stabilne uvjete poslovanja i stabilne finansije, te dodala da je Srbija atraktivna zemlja za investicije, jer se nakon provođenja teških reformi sada nalazi na dobrom putu.

“To što smo sada najuspešniji u privlačenju direktnih stranih investicija daje nam obvezu da unapređujemo naše poslovno okruženje i ambijent koji nam omogućava ekonomski rast”, ustvrdila je Brnabić, prenosi Fena pisanje Tanjuga.