Novosti

Otvoren Prvi Sveučilišni gospodarski forum u Mostaru


Prvi Sveučilišni gospodarski forum svečano je u četvrtak u Mostaru otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, a tom prigodom govorio je o mogućnostima i perspektivi boljeg povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora. Ocijenio je kako se Sveučilište i društvo nalaze pred novim izazovima, koji mogu biti i prijetnja, ali i šansa i prilika.

“Takvi izazovi traže snažno i odlučno vodstvo, hrabre ljude i futurističke odluke. Upravo zbog toga danas su ovdje okupljeni donositelji odluka Sveučilišta, fakulteta, Upravnog vijeća, osnivača i gospodarskog sektora” – izjavio je Tomić.

Naveo je kako je više strateških izazova, izdvojivši kako je Sveučilište u Mostaru pristupilo strateškom oblikovanju svoje budućnosti što znači da su krenuli u izradu dokumenata koji nosi naziv Strategija razvitka Sveučilišta.

Ta strategija, prema Tomićevim riječima, treba odgovoriti na izazove kada su u pitanju strateški ciljevi i njihovi rokovi izvršavanja, te da se Sveučilištem upravlja temeljem Strategije razvitka, a današnji Sveučilišni gospodarski forum je u funkciji izrade nove strategije. Jedan od prioriteta je integracija mostarskog sveučilišta što će dati veću i jaču dimenziju Sveučilištu, kazao je rektor Tomić. Istaknuo je, između ostalog, kako žele biti Sveučilište budućnosti, ponajviše zbog studenata.

Govoreći o suradnji s gospodarstvenicima naveo je kako su do sada bili nedovoljno povezani s njima kao strateškim partnerom. Tomić je pozvao gospodarstvenike na strateško partnerstvo jer, kako je kazao, zajedničkim djelovanjem mogu oblikovati tržište, a suradnja između njih treba omogućiti studentima praksu u tvrtkama. Pozvao je i dekane i profesore da revidiraju planove i programe kako bi se više surađivalo sa stručnjacima iz gospodarstva.

Predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta Branko Krišto kazao je kako treba krenuti u proizvodnju kadrova koji trebaju gospodarstvu, s tim da istovremeno gospodarstvo ima značajan utjecaj na rad Sveučilišta.

Direktor FEAL-a iz Širokog Brijega Tonćo Barbarić kazao je u izjavi za medije kako oni već više godina podržavaju suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, a posebno s Fakultetom strojarstva i računarstva i Građevinskim fakultetom.

“Mi imamo izuzetnu korist i želimo podržati takav vid suradnje” – izjavio je Barbarić.

Prema njegovim riječima, s Građevinskim fakultetom surađuju na izradi statike za konstrukcije za nadzore za izvođenje radova.

“Imamo dobru suradnju i kada je riječ o studentskog praksi. Mi već četvrtu godinu to uspješno obavljamo i studenti rade na konkretnim projektima, a mi iz te suradnje imamo koristi” – istaknuo je Barbarić.

Posebno je naglasio kako gospodarstvenici očekuju konkretnu suradnju na konkretnim projektima.

“Sve dok imamo takvu vrstu suradnje možemo očekivati za svako otvoreno pitanje da nam je prva adresa Sveučilište” – izjavio je Barbarić.

Ako nemamo konkretnih zajedničkih projekata, onda smo mi dva paralelna svijeta i nigdje se ne dodirujemo, naglasio je Barbarić izrazivši nadu kako će se ta suradnja proširiti. Govoreći o problemima u suradnji, Barbarić navodi kako je osnovni problem u brzini realiziranja jer, kako je kazao,  brzina je postala jako bitan faktor u gospodarstvu.

“Sveučilište, odnosno fakulteti koji su okrenuti u ovom pravcu moraju brže reagirati kako bismo dolazili brže do rezultata” – ustvrdio je Barbarić.

Ministar gospodarstva Posavske županije Darko Kasap kazao je kako Vlada te županije već dugi niz godina aktivno sudjeluje u subvencijama prema Sveučilištu.

“Naše gospodarstvo se oslanja sve više na kadrove koji se školuju na Sveučilištu u Mostaru” – izjavio je Kasap.

Istaknuo je kako rade sve što je u njihovoj moći da mladi ostaju u Posavskoj županiji kroz određene subvencije. Na gospodarskom forumu sudjeluju premijeri i predstavnici županija osnivača Sveučilišta u Mostaru, i to Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Posavske i Srednjobosanske županije, zatim predstavnica Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predstavnici ministarstva na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, te brojni gospodarstvenici i predstavnici agencija.