Investicije

FEAL najavio otvaranje 70 novih radnih mjesta


Preduzeće FEAL d.o.o. iz Širokog Brijega jedno je od najvećih firmi za preradu aluminija u BiH, a mogu slobodno reći i u regiji, kazao je direktor FEAL-a iz Širokog Brijega Tonćo Barbarić.

“Mi danas prerađujemo 23 hiljade tona profila raznih vrsta i izvozimo razne elemente, a 85 posto ukupne realizacije ide u izvoz. Izvozimo u sve zapadnoevropske zemlje, a naši proizvodi se mogu naći u čitavom svijetu od Kazahstana do Sjedinjenih Američkih Država”, kazao je Barbarić.

Naveo je kako imaju oko 900 partnera.

“FEAL kao grupa trenutno zapošljava 620 ljudi, konkretno u Hercegovini njih oko 500. Pored BiH imamo poduzeća u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gornji, Njemačkoj i Austriji”, kazao je Barbarić.

Govoreći o daljnjem razvoju kompanije, najavio je puštanje u rad prese u pogonu u Mostaru, što će rezultirati otvaranjem 50 novih radnih mjesta, kao i proširenje pogona u Širokom Brijegu što znači još 20 novouposlenih. Barbarić je podsjetio kako je tokom protekle godine FEAL uposlio 88 novih radnika.

Dugogodišnja saradnja FEAL-a s fakultetima Univerziteta u Mostaru, posebice s Fakultetom strojarstva i računarstva te s Građevinskim fakultetom, jedna je od važnih komponenti uspjeha širokobriješke kompanije.

“Mi imamo izuzetnu korist i želimo podržati takav vid saradnje. Imamo i dobru saradnju kada je riječ o studentskoj praksi u našoj kompaniji u okviru koje studenti rade na konkretnim projektima. S Građevinskim fakultetom sarađujemo na izradi statike za konstrukcije za nadzore izvođenja radova”, istakao je Barbarić.

Preduzeće FEAL d.o.o. iz Širokog Brijega prisutno je na tržištu više od 35 godina, te ima dugu tradiciju u preradi aluminija. Osnovano je 1976. godine, a od 2000. godine je u potpunosti u privatnome vlasništvu, prenosi FENA.