Tema u fokusu

Očekivani rast Euribora mogao bi dovesti do povećanja kamatnih stopa u BiH


Proteklog mjeseca mediji u Sloveniji su objavili da su banke u ovoj zemlji počele da zaoštravaju uslove za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita. Između ostalog, banke polaze od pretpostavke da će se Euribor povećati za 1,75 procenata.

Euribor je referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na evropskom međubankarskom tržištu. Utvrđuje se dnevno kao prosječna stopa po kojoj reprezentativne banke međusobno daju u zajam neosigurana novčana sredstva.

Sagovornici portala Poslovnih novina iz Centralne banke BiH i Sberbanke BH analizirali su na koji način bi rast Euribora mogao uticati na kamatne stope u BiH.

„U slučaju rasta Euribora, imali bismo više kamatne stope. Euribor stope zasnovane su na sporazumima između evropskih banaka, a nivo cijene određen je prvenstveno ponudom i potražnjom. Međutim, postoje i spoljni faktori, poput ekonomskog rasta i inflacije koji također utječu na nivo ovih stopa. Važnost Euribora ogleda se u tome što ove stope predstavljaju osnovu pri određivanju kamatnih stopa svih drugih finansijskih proizvoda. Promjene u Euribor stopama imaju snažan utjecaj i na naše tržište“, naveli su iz Sberbanke BH.

U razgovoru za portal Poslovnih novina Danijela Golijanin iz Centralne banke BiH kazala je da trenutni ugovori koji u sebi nose klauzule tipa “Euribor + nešto” se mijenjaju direktno sa promjenom Euribora.

„Ne znamo koliko ugovora u zemlji ima ovakve klauzule u ugovorima. Mogu to biti vlade, preduzeća, banke, klijenti banaka itd. Ako se govori o troškovima finansiranja banaka izvana, pošto se kamatne stope u zemlji slobodno formiraju na temelju ponude i potražnje, banke će svakako povisiti kamatne stope u zemlji ako rastu referentne kamatne stope u Eurozoni pa, posljedično, i Euribor. U kojoj mjeri će uspjeti prenijeti cijelo povećanje na domaće klijente, kako ne bi umanjile profitabilnost, ovisi i o visini domaćih izvora finansiranja i potražnji za kreditima“, naglasila je Golijanin.

U analizi slovenskih medija, s obzirom na očekivani rast Euribora, navodi se da će građani koji su kod neke slovenačke banke po dosadašnjim uslovima uzeli kredit od 120.000 eura (s otplatom na 20 godina), a plaćaju mjesečnu ratu oko 600 eura, po novim uslovima plaćati 100 eura više.