Tema u fokusu

Tvornica cementa Kakanj dobitnik priznanja Best Buy Award BiH Construction


Bosanskohercegovački “građevinarci” su na Best Buy Award BiH Construction istraživanju tržišta za 2017/2018. godinu dali svoje glasove proizvodima i uslugama za koje smatraju da im nude najbolji omjer cijene i kvaliteta.

Istraživanje Best Buy Award BiH Construction 2017/2018. (www.bestbuyaward.org) provela je, putem web-obrasca, organizacija ICERTIAS na području Bosne i Hercegovine tokom septembra 2017. godine, a učešće je uzelo ukupno 1.200 ispitanika, isključivo osoba vezanih za građevinsku struku. Tvornica cementa Kakanj osvojila najveći broj glasova ispitanika u dvije kategorije: „cemet“ i „beton“.

Mjerilo se zadovoljstvo kupaca i korisnika građevinskih usluga, proizvoda, materijala, alata i uređaja omjerom cijene i kvaliteta ponude na tržištu.Ime HeidelbergCement veže se u više od 60 zemalja širom svijeta za stručnost i kvalitet u građevinarstvu. HeidelbergCement predstavlja jednog od vodećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala. Oko 60.000 zaposlenih na više od 3.000 lokacija širom svijeta svakodnevno unose život u slogan „For better building“.

Od 2000. godine Tvornica cementa Kakanj je članica ove prestižne svjetske grupacije,  predstavljajući jednu od najuspješnijih privatizacija u BiH. Od 1978. godine, kada je počela s radom, pa do danas Tvornica cementa Kakanj izrasla je u veoma uspješnu kompaniju koja je prešla granice Bosne i Hercegovine i postala veoma respektabilna u međunarodnim okvirima.

Već decenijama, zajedno sa svojim kupcima, grade puteve, mostove, hidrocentrale, škole i kuće, ostavljajući ih u naslijeđe novim generacijama.

Ova kompanija s ponosom može istaknuti da su od početka privatizacije pa do danas investirali preko 130 miliona KM primarno u zaštitu životne sredine, a zatim u modernizaciju postrojenja, uvođenje SAP sistema, uvođenje uglja kao tehnološkog goriva, otvaranje novog rudnika sirovine, uvođenje ISO i OHSAS standarda, izgradnju novog silosa klinkera, kao i razvoj kćerki kompanija i komplementarnih aktivnosti, kao što je proizvodnja gotovih betona, gdje su lideri na tržištu BiH.

To ulaganje osigurava svijetlu budućnost za tvornicu i njene radnike. S jasnom vizijom, Tvornica cementa Kakanj doprinosi uključenju Bosne i Hercegovine u svjetske ekonomske tokove.

Tehnički standardi i kvalitet proizvoda njeguju se od postanka kompanije. Dolaskom strateškog partnera, njemačkog HeidelbergCementa, stvoreni su uslovi za dalji intenzivan razvoj, kao i za podizanje standarda poslovanja na evropski nivo. Ti standardi se ne odnose samo na kvalitet i obim proizvodnje, nego i na kvalitet i sadržaj života radnika u tvornici i stanovništva u okruženju. Dugogodišnjim ulaganjima kompanija je došla do statusa koji danas ima. Danas Tvornica cementa Kakanj, zajedno sa svojim povezanim djelatnostima i kćerkama kompanijama u BiH i Hrvatskoj, upošljava više od 300 ljudi.

Ukupni ostvareni konsolidovani prihod društva TCK-a i povezanih pravnih lica u 2016. godini iznosio je 84 miliona KM, dok je konsolidovani prihod za prvih šest mjeseci 2017. godine iznosio 43 miliona KM. Cement Tvornice cementa Kakanj ugrađen je u stubove i temelje našeg društva. Ovaj strateški materijal bio je i ostao od osnovnog značaja za izgradnju najvažnijih arhitektonskih i građevinskih industrijskih projekata.