Tema u fokusu

Za godinu dana u BiH veliki rast broja kompanija u sektoru poslovanja nekretninama


Cijene stanova u našoj zemlji rastu svakog ljeta zbog velikog broja kupaca iz dijaspore, a rentanje je također skuplje zbog sve većeg interesovanja posjetitelja iz arapskih zemalja i turista generalno.

U sektoru poslovanja nekretninama u BiH  u 2016. godini bilo je registrirano 325 kompanija, što je za 30% više u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj sektor zapošljava 857 osoba  i ostvaruje prihod od prodaje od 36,8 miliona KM.

Da su cijene stanova u našoj zemlji, a i u Mostaru skočile potvrdio je i Jasmin Aličić, konsultant agencije Xnekretnine.

“Cijene nekretnina u našoj zemlji su u odnosu na ekonomski standard visoke, da ne kažem nerealne. Kada poredite cijene kvadratnog metra novogradnje i prosječnu platu stanovništva, shvatite da tijekom cijelog svog života otplaćujete taj stan ili kuću”, izjavio je Aličić za portal Poslovnih novina.

Na pitanje kakve su cijene nekretnina u regionu, Aličić dodaje: “Kada poredite cijene nekretnina u našoj zemlji sa zemljama Europe, nećete primijetiti znatnu razliku ako se ne radi o luksuznim nekretninama. Cijene u BIH i regionu ne osciliraju mnogo.”

Kao i u svakom sektoru i sektor  nekretninama se susreće s mnogobrojnim izazovima. Aličić naglašava da je proces kupoprodaje proces koji mora zadovoljiti kako poslodavca, tako i kupca, te ističe da je jedan od najvećih izazova spora birokracija kao i nesigurnost ulaganja, koja je do sada odbila mnoge investitore u BIH.

“Izgradnja novih stambenih objekata, politička i ekonomska situacija u kojojoj se zemlja nalazi, subvencije koje država (ne) pruža, kvalitet gradnje, cijene tržišta nekretnina i dr. samo su neki od faktora koji utječu na rast prodaje nekretninama”, ističe Aličić.

Top pet kompanija u BiH u sektoru nekretnina po prihodima ( u 2016.godini):

1. HETA d.o.o. Sarajevo 5,433,509 KM

2. VRI d.o.o. 5,224,954 KM

3. MALAK Group d.o.o. Sarajevo 3,414,521 KM

4. PANORAMA SOLE d.o.o. Sarajevo 2,863,268 KM

5. UNIPROMET d.d. Sarajevo 2,513,431 KM