Tržišta i finansije

Dvanaest država EU traži ukidanje rominga za Balkan i jaču integraciju


Dvanaest država članica Evropske unije žele da države zapadnog Balkana učestvuju u političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice te predlažu ukidanje rominga za regiju, navodi se u dokumentu koji je predložen Evropskoj komisiji.

Evropska komisija će danas razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu.

Reuters navodi da će danas biti objavljen plan daljeg proširenja “nakon godina zanemarivanja i rastućeg uticaja Rusije”.

Ali, ističu kako su imale uvid u prijedlog 12 članica, Austrije, Češke, Estonije, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke, koje žele korak dalje i predlažu redovne godišnje samite sa liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

U prijedlogu od 12 tačaka, ove države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu proširenja da učestvuju na najvišim sastancima tijela EU u oblastima životne sredine, zdravstva, transporta i vanjske politike.

“Ovo su mjere koje nas ništa ne koštaju, a imaju ogroman politički uticaj i poboljšale bi imidž EU u regiji”, navedeno je u prijedlogu.

Takođe, predloženo je i ukidanje rominga, navodi Reuters, za regiju u kojoj živi 18 miliona stanovnika.