Tržišta i finansije

U FBiH ne postoji jedinstven registar nezaposlenih osoba


Prema podacima Zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini zaključno s 31. decembrom 2017. na evidencijama su prijavljene 475.084 nezaposlene osobe, što u odnosu na 30. novembar 2017. predstavlja smanjenje za 465 osoba ili 0,10 posto.

Danas je za poslovne analize podatak o broju prijavljenih lica u službama za zapošljavanje od velike važnosti.

S ciljem istraživanja o broju nezaposlenih u određenim sektorima, saznali smo da u FBiH ne postoji jedinstveni registar prijavljenih lica u službama za zapošljavanje. Na naš upit o broju prijavljenih IT stručnjaka u službama za zapošljavanje, dobili smo odgovor da su takvi podaci u nadležnosti kantonalnih službi za zapošljavanje, te da Zavod ne raspolaže jedinstvenim informacionim sistemom. Dodali su da bi prikupljanje podataka od službi moglo potrajati nekoliko dana.

Dok u FBiH ne postoji jedinstveni registar prijavljenih lica u službama za zapošljavanje, u RS-u postoji jedinstvena baza koju sačinjavaju biroi, filijale i centralna služba, te se podaci sabiraju, potvrđeno je za Poslovne novine.

Napominjemo kako ekonomisti upozoravaju  da visoka razina nezaposlenosti ima iznimno negativne posljedice na ekonomiju. Prema nekom izračunu, stopa nezaposlenosti od 25 posto ekonomiju neke države na godišnjoj razini košta između 0,5 i 1 posto BDP-a.