Tržišta i finansije

Veliki pad na američkim i azijskim berzama


Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u historiji. I na azijskim berzama zabilježen je veliki pad, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i stezanja monetarne politike centralnih banaka.

Američki Dow Jones završio je na gubitku od 1.175 bodova ili 4,60 posto, na 24.345 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,10 posto, na 2.648 bodova, a Nasdaq indeks 3,78 posto, na 6.967 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, najmanje 1,7 posto, a najveći gubici zabilježeni su u finansijskom, zdravstvenom i industrijskom sektoru.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 4 posto u jednom danu nije zabilježen od augusta 2011. godine, kada su tržišta bila pod pritiskom dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

Jučer su pale i cijene svih 30 dionica iz sastava Dow Jones indeksa, koji je u jednom trenutku bio u minusu 6,3 posto ili gotovo 1.600 bodova, a takav bodovni pad u jednom danu nije zabilježen nikada prije.

Oštar pad tih indeksa posljedica je strahovanja ulagača od rasta inflacije i kamata. Već su prošloge sedmice cijene dionica oštro pale nakon što su objavljeni podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plaća u SAD-u.

To bi, naime, moglo potaknuti rast potrošnje, a time i inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Zbog toga posljednjih dana brzo rastu prinosi na američke obveznice, pa su dosegnuli najviše razine od početka 2014. godine.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Na paniku na tržištu ukazuje skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške berze opcija za 20 bodova, na 30,7 bodova, najvišu razinu od augusta 2015. godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfoliji od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, velik obim trgovanja. Na američkim je berzama jučer vlasnika zamijenilo 11,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,6 milijardi.

Sada se na tržištu postavlja pitanje je li to završetak devetogodišnje vladavine ‘bikova’, razdoblja gotovo neprestanog rasta cijena dionica, ili se radi o dugo očekivanoj korekciji tržišta prije novog trenda rasta. Ili se radi o početku vladavine ‘medvjeda’, razdoblja pada cijena dionica.

“Mnogi ulagači koji su bili na tržištu posljednje tri do četiri godine nikada nisu vidjeli takav pad. Psihologija tržišta danas se promijenila i bit će potrebno neko vrijeme da se ta psihologija vrati”, kaže Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

Dio analitičara kaže da tržište podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija, nedavno uvedena porezna reforma i relativno snažan rast američke privrede, koje je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ojačalo za 2,6 posto na godišnjoj razini, dok se stopa nezaposlenosti kreće na 4,1 posto, najnižoj razini u 17 godina.

Drugi, pak, kažu da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih razina precijenjeno u kontekstu rasta prinosa na obveznice i planova centralnih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

Ko je u pravu, pokazat će vrijeme. Činjenica je, pak, da je terminski S&P 500 indeks trenutno u minusu daljnjih 2,5 posto, pa bi i u utorak na Wall Streetu cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

A nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,8 posto u odnosu na svoje rekordne razine dosegnute prije samo desetak dana. Pritom je izgubio sve dobitke od početka godine, pa je sada u 2018. u minusu 0,9 posto. Dow Jones indeks na gubitku je, pak, od početka godine od 1,5 posto.

“Tržište je posljednjih godina snažno raslo. A sada smo u okruženju s rastom kamatnih stopa. Imamo snažan rast privrede i Fed bi trebao nastaviti sa stezanjem monetarne politike. Pojavljuju se prave promjene i različiti investicijski instrumenti se tome prilagođavaju”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrdaing.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,46 posto, na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,76 posto, na 12.687 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 5.285 bodova, prenosi SEEbiz.